Köszönöm, hogy folyamatosan beszélsz, miközben én éppen közbeszólok!

2023. szeptember 28. – 13:54

Köszönöm, hogy folyamatosan beszélsz, miközben én éppen közbeszólok!
A hét elnökjelölt állást foglal – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban másodjára is összecsaptak a republikánus előválasztásra készülő elnökjelöltek a kaliforniai Simi Valley-ben található Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban. A Fox Business, a több jobboldali orgánumnak is platformot biztosító Rumble online szolgáltató, illetve a legnagyobb spanyol nyelvű amerikai tévé, az Univision által szervezett-közvetített vitára a republikánus elnökjelöltek közül heten kvalifikálták magukat, a nyolcadik meghívott, Donald Trump az első vitához hasonlóan ezúttal sem kívánt egy pódiumra lépni riválisaival.

A hatalomból dicstelen módon távozó exelnök számára nem létkérdés a vitában való részvétel, hiszen az augusztus végi alkalom bojkottálását követően támogatottsága nem hogy gyengült volna, de két százalékponttal erősödött a republikánus szavazók körében. Trump a vita előtt 52 százalékponton állt, miközben a vita résztvevői együttesen is csak37 százalék körüli támogatottságot élveztek.

A republikánus mezőny többsége eddig úgy próbált alternatívát mutatni Trumppal szemben, hogy közben gondosan elkerülje az exelnök kritizálását. Mivel az első, Iowa államban esedékes előválasztási fordulóig már csak három és fél hónap van hátra, ezért az időszűkében lévő jelöltek a szokásos témákon – mint Joe Biden rossz kormányzása vagy a mexikói határon szerintük tapasztalható „migrációs vészhelyzet” – túl a korábbinál már keményebben kóstolgatták a volt elnököt.

Ron DeSantis floridai kormányzó kifogásolta Trump távolmaradását, majd később azt, hogy „borzalmas hibá”-nak nevezte azt, hogy egyes republikánus vezetésű államokban – a Legfelsőbb Bíróság ellentmondásos ítéletét követően – a magzat hathetes kora után kategorikusan bűncselekménynek minősítették az abortuszt.

A mezőny legkarakteresebb Trump-kritikusának számító Chris Christie a viták bojkottálása miatt a – „duck” szó kettős jelentését kihasználva – „Donald kacsá”-nak (Donald Duck) nevezte a volt elnököt. A vitákon való szereplés megítélésének komplexitását mutatja, hogy miközben a becenév a közönség soraiból elégedetlen morgást váltott ki, azonnal virálissá vált a közösségi platformokon, és minden bizonnyal feltornássza New Jersey állam kormányzójának az országos ismertségét.

Több jelölt is keményen sorozta az első vitán harcos kiállásával feltűnt biotechnológiai vállalkozó Vivek Ramaswamyt, akit korábbi kínai üzleti érdekeltségei és egymásnak ellentmondó állásfoglalásai miatt vettek elő.

Elemzők szerint a vitán a mezőny egyetlen női tagja, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, illetve az egyetlen fekete, Tim Scott dél-karolinai szenátor szerepeltek a legjobban. Haley megszólalásai meggyőzhették a választókat szakpolitikai tudásáról, amellett pedig nem volt szégyenlős, ha bele kellett szállnia egy-két riválisába. Amikor Ramaswamy egy moderátori kérdésre elkezdte magyarázni, miért is regisztrált az Egyesült Államokban kínai tulajdonosai miatt politikai célponttá vált TikTokra, Haley úgy reagált, hogy

minden alkalommal, amikor téged hallgatlak, úgy érzem, hogy elbutulok.

Mivel szerinte „felháborító” az, hogy valaki jelenlétével a „legveszélyesebb közösségi platform” használatára bátorít (Ramaswamy egyébként kijelentette, hogy szerinte a 16 éves kor alattiak elől el kéne zárni a közösségi platformokat).

Tim Scott az első vita enervált teljesítménye után energikusan lépett fel, nem habozott közbevágni, szópárbajba bocsátkozni (például Nikki Haley-vel), ráadásul a politikai karakterével azonosított pozitív üzenetei közül is többet meg tudott fogalmazni. A feketék diszkriminációjával kapcsolatban kritizálta Ron DeSantis rabszolgaság-relativizáló alaptantervét (a floridai kultúrharcról itt írtunk részletesen), miközben kijelentette,

voltam már diszkrimináció áldozata, de Amerika nem egy rasszista nemzet.

A viták elsősorban a republikánus törzsszavazókhoz szólnak, akiknek demográfiai és ideológiai összetétele jelentősen eltér az általános választáson szavazásra jogosult amerikai polgárokétól. Ahogy azt a kutatások alapján meglehetősen pontosan rekonstruálni lehet, a republikánus átlagszavazó egy idősebb, fehér, valamilyen neoprotestáns-neoevangelikánus keresztény felekezet követője, aki szerint a bevándorlás és a szövetségi kormányzat túlterjeszkedése jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra.

Maga a kétórás vita többször a nézhetetlenség határát súrolóan kaotikus volt, a résztvevők egymás és a moderátorok szavába vágtak; árulkodó, hogy Ramaswamy egyszer azzal vágott oda Scottnak, hogy

Köszönöm, hogy folyamatosan beszélsz, miközben én éppen közbeszólok!

A tévénézők számára bizarr élmény lehetett, hogy a Fox Business (a vezető jobboldali tévétársáság üzleti csatornája) a vita előtt Joe Biden Trumpot támadó hirdetését sugározta, a vitát megszakító reklámblokk egyik hirdetője pedig a több jelölt által is betiltással fenyegetett TikTok volt.

(via Axios, BBC, Politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!