Biztonsági aggályok miatt hallgatták meg az amerikai kongresszusban a TikTok vezérigazgatóját

2023. március 24. – 11:38

Biztonsági aggályok miatt hallgatták meg az amerikai kongresszusban a TikTok vezérigazgatóját
Shou Zi Chew-t, a TikTok vezérigazgatóját hallgatták meg a kongresszusban március 23-án – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Hadd fogalmazzam meg ezt egyértelműen: A ByteDance sem Kínának, sem bármely más országnak nem az ügynöke” – mondta a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew, akit az Egyesült Államok kongresszusa több mint öt órán át hallgatott meg csütörtökön, hogy a vezető választ adjon a TikTok adatkezelésével, fiatalok védelmével összefüggő aggályokra, írja a Guardian. A tét nem kisebb, mint hogy a népszerű videómegosztó portál maradhat-e az Egyesült Államokban, írja a BBC.

A vállalat a ByteDance kínai cég tulajdonában van, és ugyan a TikTok népszerűsége az elmúlt években növekszik, de tulajdoni viszonyai aggodalomra adnak okot. Többek között ezekre a témákra is reagálnia kellett Chew-nak a kongresszusban, aki tételesen cáfolta a cég ellen felhozott állításokat.

„Több mint 150 millió amerikai szereti a platformunkat, és tudjuk, hogy felelősséggel tartozunk a védelmükért” – mondta Chew.

Erős kérdéseket kapott a TikTok vezérigazgatója

A bizottság több tagja a ByteDance-re és annak vezetőire kérdezett rá, ugyanis a törvényhozók szerint a vezetők kapcsolatban állnak a Kínai Kommunista Párttal. Egy demokrata képviselő arra is rákérdezett a meghallgatáson, hogy a TikTok kínai vállalat-e. Chew azt válaszolta, hogy a TikTok globális cég, aminek a központja Szingapúrban és Los Angelesben van.

Neal Dunn floridai republikánus képviselő arra volt kíváncsi, hogy a ByteDance „kémkedett-e amerikai állampolgárok után”. Chew azt válaszolta, hogy „a kémkedés nem a megfelelő kifejezés”.

A kínai befolyás aggodalmai miatt a TikTok képviselője megígérte, hogy az összes amerikai felhasználói adatot hazai szerverekre helyezi át, emiatt az Oracle amerikai technológiai cég meg tudja majd vizsgálni a TikTok forráskódját, és felügyelni is tudja azt. A vállalat azt ígérte, hogy ez az áthelyezés az év végéig befejeződik, de egyes törvényhozók szerint nem biztos, hogy ez lehetséges, mivel több százmillió sornyi forráskódot kell viszonylag rövid idő alatt felülvizsgálni.

Fotó: Michael Mccoy / Reuters
Fotó: Michael Mccoy / Reuters

A meghallgatáson a tulajdoni viszonyok mellett a másik gyakori téma a TikTok fiatal felhasználóinak biztonsága volt, tekintve, hogy az alkalmazás népszerűsége az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt ebben a korosztályban. Az Egyesült Államokban a tizenévesek többsége használja a TikTokot.

A törvényhozók olyan jelentésekre hivatkoztak, amelyek szerint kábítószerekről szóló tartalmak terjedtek el az alkalmazáson, lehetővé téve a tizenéveseknek, hogy könnyen vásároljanak veszélyes anyagokat az interneten. Chew elmondta, hogy az ilyen tartalmak sértik a TikTok irányelveit, és ha azonosítják ezeket, akkor azonnal eltávolítják őket.

Még bizonytalan az alkalmazás jövője az Egyesült Államokban

A csütörtöki meghallgatás bizonytalanná tette az alkalmazás jövőjét az Egyesült Államokban, mivel a bizottság tagjai változatlanul meg voltak győződve arról, hogy a TikTok olyan eszköz, amelyet a Kínai Kommunista Párt kihasználhat. Kormányzati eszközökön már korábban megtiltották a használatát. Meggyőződésüket erősítette a Wall Street Journal néhány órával a meghallgatás előtt megjelent jelentése, amely szerint a kínai kormány nem hagyná jóvá a TikTok eladását.

Az országos tiltás ötlete még mindig hatalmas akadályokba ütközik, mind jogilag, mind a közvélemény előtt. Egyrészt a TikTok betiltására tett korábbi kísérleteket a Trump-kormányzat alatt a bíróságon blokkolták, részben a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályok miatt. A TikTok emellett továbbra is az egyik leggyorsabban növekvő és legnépszerűbb alkalmazás az Egyesült Államokban, és több millió felhasználója valószínűleg nem akar lemondani róla.

Több szervezet, köztük a Fight for the Future, a Center for Democracy and Technology és az American Civil Liberties Union levelet írt a tiltás ellen, azzal érvelve, hogy az sértené a szólásszabadsághoz való alkotmányos jogokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!