Már több mint 47 ezer örmény menekült el Hegyi-Karabahból

2023. szeptember 27. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán meghaladta a 47 ezret a Hegyi-Karabahból Örményországba menekülők száma – közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője. „Hegyi-Karabahból szerda délig 47 115 erőszakkal kitelepített állampolgár kelt át a Hakari-hídon” – mondta. A híd az Azerbajdzsán és Örményország közötti nemzetközileg elismert határt képező Hakari folyó két partját köti össze – írta az MTI.

A szóvivő hozzátette, hogy Hegyi-Karabahból örmény egészségügyi központokba tervezik küldeni a sztepanakerti benzinkútrobbanás sérültjeit, több mint 80 embert, valamint azokat, akik a harcok során sebesültek meg. Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartály robbant fel, egyelőre ismeretlen okból. Gegam Sztepanján hegyi-karabahi ombudsman hivatalának legfrissebb összesítése szerint 68-an haltak meg, míg 105 embert eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma csaknem 300.

A hegyi-karabahi hatóságok beszámolója szerint a 120 ezer fősre becsült helyi örmény népességből már több mint 50 ezren távozhattak. Azerbajdzsán eközben visszautasította azokat az örmény vádakat, amelyek szerint etnikai tisztogatást végeznének a térségben – írta a Reuters.

Hegyi-Karabahból érkező menekültek egy teherautón az örményországi Kornidzor faluba való megérkezésük után 2023. szeptember 27-én – Fotó:Irakli Gedenidze / Reuters
Hegyi-Karabahból érkező menekültek egy teherautón az örményországi Kornidzor faluba való megérkezésük után 2023. szeptember 27-én – Fotó:Irakli Gedenidze / Reuters

Azerbajdzsán határán szerdán feltartóztatták a Hegyi-Karabahi Köztársaság korábbi kormányfőjét, Ruben Vardanjánt, amikor az örményországi Szjunik régióban lévő Gorisz városba próbált távozni. Az azerbajdzsáni határszolgálat azt közölte, hogy a fővárosba, Bakuba vitték, és átadták az állami szerveknek. Az egyelőre nem világos, hogy Vardanjánt milyen alapon tartják fogva, de Azerbajdzsán korábban jelezte, hogy a hegyi-karabahi szeparatista vezetők közül néhányat bíróság elé akarnak állítani.

Ruben Vardanjánt 2022 novemberében nevezték ki a Hegyi-Karabahi Köztársaság kormányfőjévé, majd 2023 februárjában leváltották tisztségéből. Vardanján orosz üzletember, a Troika Dialogue vagyonkezelő alapítója és a Skolkovo School of Management nevű vezetőképző első elnöke. Tavaly szeptemberben jelentette be, hogy lemond orosz állampolgárságáról és Hegyi-Karabahba költözik.

Az azeri hadsereg a múlt héten egy 24 órás ostrom során szétverte a hegyi-karabahi örmény erőket, és ezzel arra kényszerítették a helyi hatóságokat, hogy beleegyezzenek a fegyverletételbe, és tárgyalásokat kezdjenek Hegyi-Karabah visszaintegrálásáról Azerbajdzsánba a három évtizedig tartó szeparatista uralom után.

Az azeri–örmény konfliktusról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!