Húsz ember meghalt egy hegyi-karabahi üzemanyagraktárban történt robbanásban

2023. szeptember 26. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább húsz ember meghalt és több százan megsérültek egy hegyi-karabahi üzemanyagraktárban történt robbanásban hétfő este. A robbanás helyszínén 13 azonosítatlan holttestet találtak, további hét személy a kórházban halt meg – közölték a helyi örmény hatóságok.

A BBC beszámolója szerint közel háromszáz embert szállítottak kórházba, többeknek még mindig kritikus az állapota. Az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, és sokakat még mindig eltűntként tartanak nyilván. Az egyelőre nem világos, hogy mi okozta a Sztepanakert közelében történt robbanást.

A sztepanakerti egészségügyi központok kedden zsúfolásig megteltek, és súlyos gyógyszerhiánnyal küzdenek. „Nem maradt semmilyen orvosi erőforrásunk” – mondta egy kórházi tisztviselő, hozzátéve, hogy kifogytak az antibiotikumokból. „Nagyon sok égési sérültünk van. Sürgősen evakuálnunk kell a betegeinket” – idézte szavait a Guardian.

Az örmény egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy Jerevánból helikoptereket küldtek Hegyi-Karabahba, hogy evakuálják a sérülteket a régió túlterhelt kórházaiból. Azerbajdzsán szintén azt közölte, hogy orvosi ellátmányt küldött a régióba.

Egy üzemanyagraktárban keletkezett tűz a hegyi-karabahi Sztepanakert közelében 2023. szeptember 25-én – Fotó: Handout / Nagorno-Karabakh Human Rights Ombudsman / AFP
Egy üzemanyagraktárban keletkezett tűz a hegyi-karabahi Sztepanakert közelében 2023. szeptember 25-én – Fotó: Handout / Nagorno-Karabakh Human Rights Ombudsman / AFP

Az azeri hadsereg a múlt héten egy 24 órás ostrom során szétverte a hegyi-karabahi örmény erőket, és ezzel arra kényszerítették a helyi hatóságokat, hogy beleegyezzenek a fegyverletételbe, és tárgyalásokat kezdjenek Hegyi-Karabah visszaintegrálásáról Azerbajdzsánba a három évtizedig tartó szeparatista uralom után.

Bár Azerbajdzsán ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a térségben élő örmények jogait és a tíz hónapig tartó blokád után helyreállítják az alapvető létszükségleteket a régióban, sok helyi lakos a megtorlástól tartva úgy döntött, hogy Örményországba menekül. Az örmény kormány szerint kedd reggelig több mint 13 550 hegyi-karabahi lakos menekült Örményországba.

A hétfő esti robbanás órákkal azután történt, hogy az azerbajdzsáni tisztviselők és a szeparatisták képviselői közötti tárgyalások második fordulóját tartották Hodzsali városában. Az első fordulóra a múlt héten került sor, és az azeri elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélések „konstruktív légkörben” zajlottak, és a régiónak nyújtott humanitárius segélyről és az egészségügyi szolgáltatásokról folytak.

Az azeri-örmény konfliktusról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!