Tanóra közben tartóztattak le egy diákot Franciaországban, mert zaklatott egy transznemű fiatalt

2023. szeptember 21. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Bilincsben vezettek ki a tanóráról egy 14 éves fiút hétfőn Párizs külvárosában, aki a vád szerint zaklatott egy 15 éves transznemű diákot, és fenyegető üzeneteket is küldözgetett neki. Az intézkedés miatt sokan felháborodtak, a kormány szerint viszont arányos volt a rendőrök fellépése – írja a Guardian.

A tinédzser a vád szerint olyan üzeneteket küldött az Instagramon a másik iskolában tanuló transznemű lánynak, hogy:

„El fogjuk vágni a torkodat”, és „utálom a fajtádat… halj meg, menj, öld meg magad”.

A feljelentést a lány apja tette.

A rendőrség hétfőn tartóztatta le a 14 éves fiút. Egy osztálytársa elmondása szerint tanóra közben kopogott be az osztályterembe az igazgató, közölte, hogy letartóztatás történik, majd bejöttek a rendőrök, megbilincselték a fiút és elvezették. Az intézkedés módja több diákot és a szülőt is felháborított, és kérdőre vonták a rendőrséget, amiért tanítási időben tartóztatták le a diákot.

A kormány viszont megvédte az ügyben eljáró rendőröket. Olivier Veran kormányszóvivő szerint a letartóztatás „a bántalmazó magatartás elleni politikával összhangban” zajlott le, és az volt a célja, hogy „nagyon határozott üzenetet” küldjön a zaklató diákoknak. „Így vetünk véget a zaklatások járványának, és így fogjuk megvédeni a gyerekeinket is” – mondta.

Franciaországban 2021-ben nyilvánították bűncselekménnyé az iskolai bullyingolást. A Le Monde az AFP értesüléseire hivatkozva azt írja, a fiatalt őrizetbe vették és kihallgatták. Elismerte a bűncselekményeket, és megbánását fejezte ki. Valószínűleg közmunkára fogják ítélni, amit a következő hetekben kell majd elvégeznie.

Az eset napokkal azután történt, hogy kiderült, egy másik párizsi iskola fenyegető levelet küldött egy fiú szüleinek, aki korábban arra panaszkodott, hogy az osztálytársai hónapok óta zaklatják. A levélben az intézmény azt kifogásolta, hogy a zaklatás miatti nyilvános panaszkodása „elfogadhatatlan” és felszólította a szülőket, hogy tanúsítsanak „konstruktív hozzáállást”. A 15 éves fiú szeptember 5-én – egy nappal azután, hogy a nyári szünetről visszatért az iskolába – öngyilkos lett.

A bullyinggal a Telex cikksorozatában is foglalkoztunk:

  • Az első részben azt mutattuk be, mennyire súlyos lenyomatokat hagynak a gyerekkori kortárs bántalmazások.
  • A második részben olvasóink tapasztalatait gyűjtöttük össze a bullyingról.
  • A harmadik részben dr. Jármi Évával, az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusával jártuk körül a témát.
  • A negyedik részben megnéztük, hogy működik egy zuglói általános iskolában egy amerikai mintára kialakított program, amivel bármelyik iskola lecsökkentheti a falai között megjelenő bullyingot.
  • Az ötödik részben a cyberbullying jelenségét jártuk körbe.
  • Az hatodik részben Peer Krisztina gyerekpszichológus magyarázta el, mit tehetünk szülőként, ha az óvodában vagy az iskolában bántják a gyerekünket.
  • Az utolsó, hetedik részben pedig összefoglaltuk a tanulságokat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!