Erdoğan török elnök: Ugyanannyira bízom Oroszországban, mint a Nyugatban

2023. szeptember 19. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta, hogy ugyanannyira bízik Oroszországban, mint a Nyugatban. „Nincs okom arra, hogy ne bízzam bennük” – mondta Erdoğan a PBS amerikai műsorszolgáltatónak adott interjúban hétfőn késő este New Yorkban, ahol az ENSZ-közgyűlésen vesz részt. „Amennyire megbízható a Nyugat, annyira megbízható Oroszország is. Ebben a pillanatban ugyanúgy bízom Oroszországban, mint a Nyugatban” – tette hozzá a török elnök.

Erdoğan a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott legutóbbi, szeptember 4-i találkozójáról is beszélt. Azt mondta, nem sikerült rávennie Putyint, hogy Oroszország visszatérjen a júliusban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, azonban ígéretet kapott arra, hogy Oroszország egymillió tonna gabonát fog Afrikába szállítani.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy az orosz–ukrán háború hosszú ideig fog tartani” – mondta Erdoğan, hozzátéve, hogy szerinte Putyin is a háború mielőbbi befejezésének az oldalán áll. Arra a kérdésre, hogy ezt mégis miből gondolja, azt válaszolta: „Én csak az elnök szavait veszem figyelembe, és Putyin a háború mielőbbi befejezésének pártján áll. Ezt mondta ő is, és én hiszek neki.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte az ukránok képesek lesznek-e visszaszerezni az elfoglalt területeiket, ideértve a Krím félszigetet is, Erdoğan kissé szkeptikus választ adott. „Putyin elnökkel a Krímről még 2014-ben folytattam bizonyos megbeszéléseket és tárgyalásokat. És nem jártam sikerrel, nem tudtam rávenni, hogy kivonuljanak a Krímből. És úgy gondolom, hogy ez egyelőre nem is fog sikerülni. Azt hiszem, ezt majd az idő eldönti” – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg lehetetlenség megjósolni a háború végét és végkifejletét. „Ezt csak a két fél vezetői tudják megmondani.”

A török elnök az interjúban beszélt a svéd NATO-csatlakozásról is. Azt mondta: „Többször kijelentettük, hogy készek vagyunk támogatni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, de Svédországnak fel kellene nőnie a feladathoz, és be kellene tartania az ígéreteit, mert Stockholm utcáin még mindig terroristákat látunk szabadon mászkálni.” Arra kérdésre, hogy Törökország mikor fogja ratifikálni a svéd csatalakozását, nagyjából ugyanazt a válasz adta, mint amit a magyar kormány szokott: az Országgyűlés dolga eldönteni, hogy mikor tűzik napirendre a témát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!