Átjáróháznak használják a kínai gépek a tajvani légteret

2023. szeptember 18. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

A „destruktív, egyoldalú akciók” leállítására szólította fel Kínát a tajvani védelmi minisztérium, miután kínai katonai repülőgépek 24 óra alatt sorozatosan megsértették Tajvan légterét, írja az MTI.

Az elmúlt napon kínai harci repülőgépek százhárom alkalommal lépték át a Tajvani-szoros középvonalát, ez a közelmúltban tapasztalt legmagasabb szám. Egy kínai repülőgép átszállt a Basi-csatorna felett, amely Tajvant a Fülöp-szigetektől elválasztja.

A tajvani tárca felhívta Peking figyelmét arra, hogy ez a magatartás a feszültség jelentős növekedését idézheti elő a térségben, és „komoly kihívást” jelent a Tajvani-szoros és a régió biztonságára. Ezért felszólították a pekingi hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget, és haladéktalanul szüntessék be az ilyen akciókat.

A „destruktív, egyoldalú akciók” leállítására szólította fel Kínát a tajvani védelmi minisztérium hétfőn, miután kínai katonai repülőgépek 24 óra alatt sorozatosan megsértették Tajvan légterét.

Csütörtökön arról számoltak be, hogy 24 óra leforgása alatt hatvannyolc kínai harci repülőgépet és tíz hadihajót észleltek Tajvan partjainál. Az észlelt vadászgépek és drónok közül negyven átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, és belépett a tajvani légtérbe.

Bonyolult kapcsolat

Tajvan politikai státusza mindig is szövevényes volt. A második világháború után formálisan a Kínai Köztársaság része lett. Nem sokra rá kitört a kínai polgárháború a köztársaságot irányító nacionalista Kuomintang és a kommunisták között, az előbbiek pedig a vereségük után, 1949-ben Tajvanra menekültek, és ott rendezkedtek be, míg a kommunisták kikiáltották a Kínai Népköztársaságot.

A nyugati világ jó ideig a tajvani kormányt fogadta el Kína vezetőjeként, de az 1970-es években a kínai és a szovjet kommunisták összeveszését kihasználva az Egyesült Államok stratégiai okokból Peking mellett döntött, és elfogadta az egy Kína-elvet, amely szerint Tajvan a Kínai Népköztársaság része – Peking szerint „szakadár tartománya”. Ugyanakkor az amerikai kongresszus külön törvényben vállalta, hogy támogatja Tajvan önigazgatását és a sziget védelmét, így a gyakorlatban Tajvan és néhány további, környékbeli sziget felett uralkodó tajpeji vezetés azóta is függetlenül működik.

Felmérések szerint ma a tajvaniak 60 százaléka tajvaninak tartja magát, harmaduk egyaránt tajvaninak és kínainak, és csak néhány százalék tekint magára kizárólag kínaiként. Cikkünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!