Putyin: Moszkva és Peking kapcsolata soha nem látott szinten van

2023. szeptember 12. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arról beszélt, hogy Moszkva és Peking kapcsolata „soha nem látott történelmi szintre” emelkedett.

Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon találkozott Csang Guoqing kínai miniszterelnök-helyettessel, majd azt mondta, hogy őt és Hszi Csin-ping kínai elnököt „baráti személyes és üzleti kapcsolatok” is összekötik – írja a TASZSZ.

„Ez minden bizonnyal segíti a kétoldalú kapcsolatok és az államközi kapcsolatok fejlődését”

– tette hozzá állítólag az orosz elnök. Putyin külön dicsérte a Moszkva és Peking közötti gazdasági és politikai együttműködés „nagyon magas” szintjét, szerinte annak eredmény „több, mint jó”. Kína Oroszország ukrajnai háborúját soha nem ítélte el, a háború kezdete óta pedig erősödött a két ország között a gazdasági, a diplomáciai és biztonsági kapcsolat is.

Csang Guoqing kínai miniszterelnök-helyettes és Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon – Fotó: Sputnik
Csang Guoqing kínai miniszterelnök-helyettes és Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon – Fotó: Sputnik

Kína nem küldött delegációt a júniusi, Dániában tartott, Ukrajnáról szóló nemzetközi tárgyalásokra, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban megpróbálta magát potenciális békeközvetítőként pozicionálni.

Azzal pedig, hogy Peking nem ítélte el az inváziót, tovább rontotta kapcsolatait több nyugati országgal. Biden amerikai elnök vasárnap arról beszélt Vietnámban, hogy nem akarnak újabb hidegháborút Kínával, velük együtt szeretnének erősödni. Hétfő hír, hogy Orbán Viktor októberben Kínába utazik, a tervek szerint a kormányfő részt vesz a Belt and Road Initiative (BRI) konferencián.

(CNN, TASZSZ)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!