Úgy süllyedtél el a sárban, mint a futóhomokban, alig tudtam kirángatni a lábam

Legfontosabb

2023. szeptember 5. – 23:04

Úgy süllyedtél el a sárban, mint a futóhomokban, alig tudtam kirángatni a lábam
Szivárvány Black Rock felett 2023. szeptember 1-én a felhőszakadást követően – Fotó: Josh Lease / UGS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn véget ért a Burning Man fesztivál, melynek 70 ezernyi látogatóját a hétvégén napokra foglyul ejtette a sár, egy haláleset miatt pedig nyomoznak. A Nevada állambeli Black Rock Citynek nevezett lapályon 1990 óta tartott összművészeti fesztiválon eddig szinte mindig a rekkenő hőség és a napsütés okozott logisztikai kihívásokat, azonban pénteken óriási viharfelhők érkeztek a 9 ezer évvel ezelőtt kiszáradt tómeder fölé.

Neal Katyal, a Chicagói Egyetem helyszínen bulizó jogászprofesszora úgy emlékezett vissza, hogy „az esőfelhők nem rontották el a hangulatot. A lelkesedés csak akkor lohadt le, amikor szombat reggelre kiderült: a 24 óra alatt lehulló, kéthavi mennyiségnek megfelelő csapadék, és a régióra jellemző villámárvíz mindenhol sártengeré változtatta a talajt.

„Úgy süllyedtél el a sárban, mint a futóhomokban, alig tudtam kirángatni a lábam”.

Az egyenletes síkságból kialakult, egyenetlen mocsár az autók és az amúgy népszerű fesztiváleszközöknek számító biciklik számára is járhatatlanná vált. Közvetlenül a felhőszakadás után egy 32 éves San Franciscó-i férfi életét vesztette, de egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta halálát.

A Burning Man fesztiválvárosa műholdfelvételen – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
A Burning Man fesztiválvárosa műholdfelvételen – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Bár voltak, akik szerint Föld Anya szolgáltatott igazságot a helyszínen semmilyen hulladékot nem hagyó, de közvetve rengeteg szemetet és szén-dioxidot termelő fesztiválnak, a délkeletről érkező monszun által hozott felhőszakadást Daniel Swain kaliforniai klímaszakértő nem varrná kapásból a klímaváltozás nyakába.

„Ilyen nagy mennyiségű eső ilyen száraz területen, az év pont ezen időszakában, 70 ezer ember jelenlétével – ez igen ritka. A jövőben nem aggódnék amiatt, hogy a Burning Mant megint elmossa az eső, bár a klímaváltozás kétség kívül gyakoribbá teszi a mostanihoz hasonló hirtelen felhőszakadásokat.”

Az első világháború lövészárokharcait idéző képek és a fesztivál körüli hájp természetesen óriási médiaérdeklődést és számos megfejtést generált. Az egyik legkárosabb összeesküvéselmélet-terjesztő Alex Jones „Isten büntetésének” titulálta az özönvízszerű esőzést.

Jones megfejtéséhez a QAnon-konteót propagáló Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő hozzáfűzte, „Istennek megvannak a maga eszközei arra, hogy mindenkivel éreztesse, ki is Ő”, majd egy némiképp váratlan kanyarral rátért arra, hogy a fesztiválozók agyát valószínűleg átmosták azzal, hogy a klímaváltozás a felelős: „a klímaválság minden gonoszság kútfője, ez az, ami el fogja pusztítani a Földet, és most rettegés tölti el őket”.

Fotó: Trevor Hughes / USA Today Network / Reuters
Fotó: Trevor Hughes / USA Today Network / Reuters

És ha már összeesküvés-elmélet: az X-en (volt Twitteren) egy, a Forbes lap betűtípusával hamisított hír alapján elterjedt, hogy valójában Ebola-járvány tört ki, azonban az álhír járványszerű terjedését a közösségi portál megakadályozta.

A Burning Man 1986-ban egy kis tengerparti tábortüzes összejövetelként indult, mára a nyugati part technológiai elitje és a hollywoodi sztárvilág egyik kedvenc fesztiváljává vált. A nevadai sivatagba évről évre több tízezer ember zarándokol ki, hogy részt vegyen a képzőművészeti projektekben, megvillantsa Mad Max-verdáját vagy csak egyszerűen bulizzon egy nagyot. A „zarándoklat” kifejezés persze félrevezető lehet. A fesztiválozók (burnerek) egy része ugyanis fullextrás lakókocsival és kisbusszal érkezik, netán több ezer dollárért bérel légkondicionált luxussátrat. Amerikai lapok a Burning Manen való átlagos részvételi költséget nagyjából félmillió forintnak megfelelő dollárra lövik be.

A lakókocsik hamar a fesztivál stratégiailag kitüntetett pontjaivá váltak. Miután a szippantóskocsik is elakadtak a sárban, és az ideglenes közvécék kiürítése, cseréje lehetetlenné vált, a jószívű luxusfesztiválozók megnyitották privát vécéiket a köz előtt. A San Franciscóból érkezett (Black Rock City közelebb van a nyugati parthoz, mint Las Vegashoz) Shan Talapatra szerint a 15 fokra süllyedt hőmérséklet, az eső, a sár és a penetráns szagot árasztó vécék ellenére a legtöbb helyen „megmaradt a jó hangulat”, az emberek kellő mennyiségű enni- és innivalóval voltak felszerelve.

Fotó: Instagram / @martinposc / Reuters
Fotó: Instagram / @martinposc / Reuters

Donovan McGrath, egy 47 éves Los Angeles-i jógaoktató több helyen is minibulikba, társasjátékpartikba csöppent, és szerinte a kényszerű összezártság az emberi kapcsolatok szempontjából is jól sült el:

„az eső fantasztikus lehetőség volt arra, hogy sétáljunk, hogy ne rohanjunk, hogy olyan emberekkel lépjünk kapcsolatba, akik mellett amúgy elmentünk volna.”

Többen azonban besokalltak az extrém körülményektől, és nekivágtak a legközelebbi nagyváros, Reno felé vezető útnak. Azonban az autóval hazaindulók többsége nem jutott sokáig. „Vontatni kellett az autókat”– mondta a New York Timesnak egy 50 éves idahói fizioterapeuta. „Az úton egymást érték a járművek, kerékagyig ragadtak a sárba”.

Miután a vendégeknek és a résztvevőknek is megtiltották az autózást, néhányan csapot-papot hátrahagyva, gyalog vágtak neki a legközelebbi, burkolt utakkal rendelkező településre, Gerlachba vezető nyolc kilométeres útnak. A DJ-producer Diplo például Chris Rock humoristával, Cindy Crawford exmodellel és az Elvis-film főszerepéért tavaly egy díjesőt már átélt Austin Butlerrel dagasztották a sarat, hogy utána a műútra kiérve felvegye őket egy furgon.

Fotó: Julie Jammot; Josh Lease / AFP; Matt Mills McKnight / Reuters Fotó: Julie Jammot; Josh Lease / AFP; Matt Mills McKnight / Reuters
Fotó: Julie Jammot; Josh Lease / AFP; Matt Mills McKnight / Reuters
Fotó: Julie Jammot; Josh Lease / AFP; Matt Mills McKnight / Reuters

A fesztivál hagyományos nagy közös eseményét, a faszoborégetést is el kellett halasztani, de hétfőre kisütött a nap, mire a korábbi 15 fokos didergést azonnal felváltotta a 20 fok körüli, pakoláshoz és hazautazáshoz is kellemes hőmérséklet.

A szervezők türelemre intették a még mindig több tízezernyi jelenlévőt, azt javasolva, hogy fokozatosan hagyják el a helyszínt, és ha lehet, keddre időzítsék az elutazást. A helyszínt kedden sárral félig megtelt sátrak, elhagyott biciklik borították. A pakolók a lassan újra megkeményedő sárban gereblyézve próbálták megtalálni elveszett dolgaikat.

Marian Goodell, a fesztivál szervezőbizottságának vezetője az NBC Newsnak arról panaszkodott, hogy a média túllihegte a problémákat, pedig tavaly a fesztivál a 42 fokos hőséggel is megbirkózott:

„Nem lett volna ok a pánikra. Hozzá vagyunk szokva az extrém időjáráshoz. (…) Igazából a kihívás része és egyfajta rituálé is, hogy egy ilyen szélsőséges időjárásból szépen, méltóságteljesen tudjunk kikerülni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!