A karodban halt meg a gyereked? Szerintem csak kamuzol

Legfontosabb

2022. augusztus 10. – 17:31

A karodban halt meg a gyereked? Szerintem csak kamuzol
A Sandy Hook-i lövöldözés áldozatának, Jesse Lewis szüleinek ügyvédje nyitóbeszédet tart az esküdtszéki tárgyaláson, ahol Alex Jones egyik videóját mutatja be a bíróságnak – Fotó: Briana Sanchez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

2012. december 14-én, pár perccel a 9:30-as reggeli kapuzárás után a húszéves Adam Lanza a bejárat melletti üvegtáblát átlőve betört a Sandy Hook általános iskolába, és lelőtt 26 embert, majd magával is végzett. Az áldozatok közül húszan hat- illetve hétéves gyerekek voltak.

A Connecticut állambéli iskolai mészárlás az egyik legsúlyosabb ilyen tragédia volt az Egyesült Államok történetében. Barack Obama elnök négynapos gyászt rendelt el, a mészárlásra reagálva iskolai tréninget dolgoztak ki, hogy felkészítsék a gyerekeket hasonló esetekre. (Erről még a régi Indexben írtunk.)

A tömeggyilkosság után szinte azonnal beindultak az összeesküvéselmélet-hívők, akik szerint nem is történt meg az egész, csak a kormány rendezte meg színészekkel, hogy majd erre hivatkozva szigoríthassák a fegyvertartást, illetve alakítsanak ki valami új világrendet.

Ez a forgatókönyv valamiért az összeesküvés-hívők egyik kedvence. Betámadják azokat, akik valamilyen brutális, fegyver okozta tragédiát éltek át, akár túlélőként, akár úgy, hogy elvesztették egy hozzátartozójukat. Válogatás nélkül mondják mindenkire, hogy kamuzik, hogy színész, hogy csak eljátszotta az egészet. Egy korábbi, még az Indexre írt cikkemben a Las Vegas-i mészárlástól a Sandy Hook-tragédián át az élő adásban lelőtt tévésig sorakoznak a hasonló ügyek.

A végeredmény az érintetteknek elviselhetetlen szenvedést okozó online zaklatás, amelyben hazudozónak nevezik őket, nyilvánosságra hozzák a személyes adataikat, halálosan fenyegetik őket, valamint a Youtube-ot elárasztó, örökre levehetetlen videók, amikben az összeesküvés-hívők az elméletüket fejtegetik.

A Sandy Hook utáni zaklató konteózásba beszállt Alex Jones is, a legismertebb összeesküvés-hívő médiaszemélyiség is, aki Infowars néven egy egész brandet épített ki erre, mondván, a szólásszabadság alapjog. Tíz év után utolérte az igazságszolgáltatás: közel 50 millió dollárt kellene fizetnie a gyermekeiket elveszítő szülőknek.

Küzdelem a hazugságok ellen

Az egyik 6 éves áldozat, Noah Pozner apja, Lenny Pozner megpróbálta felvenni a kesztyűt, leveleket írt Alex Jonesnak, belépett a konteósok Facebook-csoportjába, hogy megválaszolja a kérdéseiket, megosztotta a fotókat az elhunyt gyerekéről, a születési anyakönyvi kivonatáról, a bizonyítványairól, a halotti anyakönyvi kivonatáról. Nem járt sikerrel, nem tudta meggyőzni a konteósokat. Viszont közben megkeresték őt a szimpatizánsok, illetve azok, akik hasonló cipőben jártak, és 2014-ben létrehozták a HONR Networköt, hogy együtt küzdjenek a zaklatás és a hazugságok ellen. 2018-ban a Guardianben jelentettek meg nyílt levelet a Facebooknak címezve, ami után a cég végre reagált az évek óta tartó kérelmekre, és közölte, hogy lépéseket tesz, hogy védett csoportként kezelje a mészárlások áldozatait, túlélőit, a hozzátartozókat. 2019-ben a YouTube is ilyen irányba szigorított.

A hatéves Noah Pozner temetési menete indul a család házától 2012. december 17-én a connecticuti Fairfieldben – Fotó: Don Emmert / AFP
A hatéves Noah Pozner temetési menete indul a család házától 2012. december 17-én a connecticuti Fairfieldben – Fotó: Don Emmert / AFP

Pozner 2015-ben nyílt levélben ítélte el egy floridai egyetemi oktató kijelentéseit, miszerint Sandy Hooks nem történt meg. Az oktatót 2016-ban elbocsátották, az ügy 2020-ig húzódott, amikor a bíróság jogerősnek ítélte az elbocsátást. 2017-ben egy akkor 57 éves konteós nőt, aki zaklatta Poznert, öt hónap börtönre ítéltek.

Pozner emellett perelt is. Beperelte például a „Senki nem halt meg a Sandy Hookban” című, az összeesküvés-hullámot meglovagoló könyv szerzőit. És nyert. 2019-ben a könyvet a kiadó visszavonta, bocsánatot kért, majd a két szerző közül az egyik megegyezett az apával – nem hozták nyilvánosságra, hogy hogyan –, a másik társszerzőt pedig 450 ezer dolláros (kb. 174,5 millió forintos) kártérítés kifizetésére kötelezte a bíróság.

És több érintett szülőtársával együtt beperelték a már említett Alex Jonest, az Infowars működtetőjét is.

Egy kis kitérő: a Dallas külvárosában felnövő, 48 éves Jonest fiatalon szippantották be az összeesküvés-elméletek, az első lépés egy 1971-es könyv volt apja polcáról, a „Senki nem meri összeesküvésnek nevezni”, majd a 90-es években a főiskolai rádióban hajtogatta azt, hogy az 1995-ös oklahomai merénylet mögött az állam áll. A főiskolát otthagyva 1999-ben alapította meg az Infowarst, így már a saját médiájában nevezhette „belső munkának” 2001. szeptember 11-et.

A sokáig a periférián dolgozó Jonest Trump emelte be a mainstreambe, amikor a kampányban megjelent a műsorban, és támogatásáról biztosította a férfit, aki vadabbnál vadabb „összeesküvés-elméleteket” terjeszt – például,

  • hogy a kormány az időjárással is trükközik, szándékosan előidézve árvizet és tornádókat;
  • hogy a csapvízbe olyan anyagokat tesz a kormány, ami buzivá teszi a békákat;
  • hogy a Covid-járvány megtervezett volt;
  • Bill Gates pedig a Föld populációjának létszámkontrollján ügyködik.

Per per hátán

Szóval az első perelési kör 2018 áprilisában indult Texasban, Jones lakóhelyének és az Infowars székhelyének megyéjében, Travisben: Pozner és a felesége közösen indított egy pert, három másikat pedig Neil Heslin és a felesége, Scarlett Lewis, akiknek szintén a hatéves gyermekük halt meg a mészárlásban.

Heslin a karjaiban tartotta a fejlövésben meghalt gyerekét a helyszínen, de az erről készült felvételekre is azt mondták a konteósok, hogy kamu.

Heslinék 150 millió dolláros sérelemdíjat követeltek Jonestól.

2018 májusában Connecticut államban (itt volt a lövöldözés) is közös pert indított nyolc áldozat családja. Ebbe a perbe beszállt egy FBI-ügynök is, aki a lövöldözés helyszínén intézkedett, és akiről szintén azt állította Jones, hogy színész.

A texasi Heslin-perben még a tárgyalások kezdete előtt, 2019 októberében 26 ezer dollár, aztán év végén még további mintegy 100 ezer dollár eljárási díj és költség befizetésére kötelezték Jonest, amiért nem tett eleget a bíróság előzetes kéréseinek, hogy adjon át dokumentumokat, prezentáljon tanúkat.

2021 szeptemberének legvégén egy másik texasi bíró az ottani ügyeket összevonva szintén a két szülőpáros javára döntött. Az ítélet szerint Alex Jones a bíróság kérése ellenére sem tudott olyan dokumentumokat prezentálni, amellyel a saját igazát bizonyította volna, de még olyanokat sem, amelyek egyáltalán az Infowars működését bemutatták volna, például a felvételeket a saját műsorairól, a közösségi médiás tartalmakat az állításairól, vagy épp a cég anyagi helyzetét. Emellett a bíróságon a felmerülő kérdések nagy részére sem válaszolt. A döntés így automatikusan az lett, hogy Jones a pervesztes.

Mark Bankston, Neil Heslin és Scarlett Lewis szüleinek ügyvédje az áldozatokról készült képet mutatja, miközben az Infowars producerének tesz fel kérdéseket Alex Jones tárgyalásán Austinban, 2022. július 28-án – Fotó: Briana Sanchez / Reuters
Mark Bankston, Neil Heslin és Scarlett Lewis szüleinek ügyvédje az áldozatokról készült képet mutatja, miközben az Infowars producerének tesz fel kérdéseket Alex Jones tárgyalásán Austinban, 2022. július 28-án – Fotó: Briana Sanchez / Reuters

Az amerikai jogrendszer szerint ilyenkor még nem állapít meg a bíróság összeget vagy konkrét büntetést, csak azt, hogy ki nyert. Az összegről egy későbbi ítéletben döntenek.

2021 novemberében a Connecticut államban indított pert is elveszítette Jones, méghozzá ugyanúgy: a bírónő itt is úgy határozott, hogy Jones és az ügyvédje nem adtak a bíróságnak határidőn belül dokumentumokat és információkat, ami az igazságszolgáltatás akadályozásának minősül, és ez ilyenkor automatikusan pervesztési döntéssel jár. Ez egyébként ritka Amerikában, szinte kizárólag halálbüntetési tárgyalásokban szokott megtörténni.

Ez azt jelentette, hogy Jones 2021 végére az összes, Sandy Hook-ügyben ellene indított pert elvesztette.

A médiaszemélyiség kitart amellett, hogy a szólásszabadsághoz joga van, és ebbe beleférnek a kommentárjai az ügyről. A perek során Jones ugyanakkor végül is elismerte, hogy megtörtént az eset. „(A mészárlás) 100 százalékig valódi volt. Akaratomon kívül vettem részt olyan dolgokban, amely megbántotta ezeket az embereket”, mondta. Azt is közölte Jones, hogy szerinte az ítéletek mögött az áll, hogy a baloldal a igazságszolgáltatáson keresztül akarja megroppantani a szólásszabadságot. A tárgyalásokon egyébként is sokat hivatkozott a szólásszabadság jogára, azaz az amerikai alkotmány első kiegészítésére. A bírónő ezt azonban elutasította, mondván,

a szólásszabadság joga nem véd meg a rágalmazás jogkövetkezményeitől.

Innentől a következő lépés az volt, hogy mindenki várt a kártérítési összeget megállapító tárgyalásokra.

Dollártízmilliókat keres, csődöt jelent

Erre mindkét fél készült: Noha az Infowars 2016 óta csak a felületén megjelent hirdetésekkel 165 millió dollárnyi (kb. 64 milliárd forintnyi) növényi étrendkiegészítőt, videót és más terméket adott el, Jones három kisebb cége (Infowars, Prison Planet TV, IW Health) csődöt jelentett idén áprilisban, majd júliusban a legnagyobb cége, a Free Speech Systems is így tett. Utóbbi cégnek Jones szerint 79 millió dolláros tartozása van, ebből 54 millió PQPR Holdings nevű cég felé, aminek szintén ő az igazgatója.

Jones egyébként a perek során 6,2 millió dolláros összesített eszközvagyont (ingatlanok, pénz, autók) vallott be a bíróságoknak, ugyanakkor szerinte a kötelezettségeit, adósságait is hozzászámolva mínusz 20 milliós a személyes vagyona.

Erre reagálva a szülők áprilisban újabb pert indítottak, ezúttal azért, mert – állításuk szerint – Jones 2018 óta illegálisan pakolt át 18 millió dollárt a cégei és saját maga között, illetve a fent említett, saját cége felé fennálló 54 millió dolláros kötelezettséget is kamunak, pénzkimentésnek tekintik. A perekben egy közgazdász szakértő 135 és 270 millió dollár (kb. 52-104 milliárd forint) közé tette Jones összesített vagyonát cégestül, magánvagyonostul, mindenestül.

Alex Jones a Trump-párti tüntetőkhöz beszél, miután megrohamozták a Capitolium épületét 2021. január 6-án Washingtonban – Fotó: Jon Cherry / Getty Images / AFP
Alex Jones a Trump-párti tüntetőkhöz beszél, miután megrohamozták a Capitolium épületét 2021. január 6-án Washingtonban – Fotó: Jon Cherry / Getty Images / AFP

Így jutott el az egész történet odáig, hogy jöttek a bírósági ítéletek arról, hogy a megnyert rágalmazási perekben milyen összegű kártérítésre ítélik Jonest. Ebben külön zajlik a Heslin-Lewis házaspár és a Pozner-szülők pere – végeredményben mostanra három üggyé alakult a sok elindított per: az egyik szülőpáros texasi pere az egyik, a másik szülőpáros texasi pere a másik, és a sokszereplős connecticuti per a harmadik.

Az első, összegszerű ítélet múlt csütörtökön született meg Austinban, Texas államban: Jones 4,1 millió dollár kártérítést kell fizessen Neil Heslin és Scarlett Lewis részére azért, mert valótlanul állította, hogy a lövöldözés kamu volt, és ezzel szenvedést okozott a családnak. Egy napra rá, pénteken újabb ítélet: 45,2 millió büntetőjogi kártérítést kell fizetnie Jonesnak, szintén a Heslin-szülők részére.

A két ítélet közötti különbség, hogy az első ténylegesen a károk megtérítése, a második viszont büntetőintézkedés, a célja kifejezetten megbüntetni a tettéért a vádlottat.

Mivel azonban Texas államban a büntetőjogi kártérítésnek van egy felső határa, mégpedig felperesként (azaz ebben az esetben szülőnként) az okozott gazdasági károk összegének kétszerese, plusz a nem vagyoni kár összege, de ez utóbbi nem lehet több 750 ezer dollárnál, könnyen elképzelhető, hogy a végleges összeg jóval kevesebb lesz 45 milliónál. A szülők ügyvédje mindenesetre már jelezte, hogy ebben az esetben alkotmányellenesnek tartják a felső határ alkalmazását, és készek bírósághoz fordulni, hogy ne így történjen.

A Sandy Hook-pénzbüntetéseknek itt még nincs végük: hamarosan a további, Jones által már elvesztett perekben is döntés születhet az összegekről.

Ekkora baromság tévésorozatokban sincs

A Sandy Hook-ügy nem csak a kártérítés mérete miatt került a figyelem középpontjába az utóbbi napokban. Azért is, mert Jones ügyvédei véletlenül elküldték az ellenérdekelt félnek, azaz a szülők ügyvédjeinek

Alex Jones telefonjának tartalmát, beleértve az sms-eket is az elmúlt két évre visszamenőleg.

Ők pedig 12 napig nem szóltak Jonesnak, aki úgy tett vallomásokat a tárgyaláson, hogy az egészről fogalma sem volt. Majd a tárgyalóteremben szembesítették azzal, hogy hazudhatott, amikor azt állította például, hogy nincs a telefonján Sandy Hookkal kapcsolatos üzenetváltás. „Tudja ön, mi az a hamis eskü, Mr. Jones?” – kérdezi a meglepett Jonestól a szülők ügyvédje.

A Twitteren imádták a fordulatot, az NBC riportere felvetette, hogy az Esküdt ellenségekben (Law&Order) sem volt ilyen csavar, mire a sorozat egyik írója azt válaszolta rá, hogy a forgatókönyvírók nem írtak volna olyat, hogy egy ügyvéd ekkora hülyeséget csináljon.

A telefonos tartalom pedig felkeltette a „Január 6. bizottság”, azaz a Capitolium tavalyi megrohamozását vizsgáló képviselőházi testület érdeklődését is. Alex Jones amúgy is be volt idézve, most a telefonjának a tartalmát is elkérték a szülők ügyvédjétől, hátha kiderül, milyen szerepe volt a konteóhívő, Trump-támogató, a volt elnök választási csalásos állításait visszhangzó, 2021. január 6-át előzetesen a Trumpért való küzdelem napjaként emlegető médiaszemélyiségnek az egészben.

Összeomolhat a konteóbirodalom?

Hogy mi lesz most Alex Jonesszal, az InfoWarsszal, illetve az egész konteós közösséggel, arról egyelőre csak találgatni lehet. A Vox szerint még ha össze is omlik az InfoWars birodalom, a tízéves „munkája” már meghozta a gyümölcsét, a paranoid szélsőség már a mainstream része,

a társadalom és az emberek világlátása pedig már olyan szinten megosztott pártossági alapon, hogy még abban sincs egyetértés, hogy mi a valóság.

A CNN egy chicagói podcastos párost szólaltatott meg, akik öt éve követik Jones munkásságát, és próbálják elszámoltatni őt az esetleges hazugságaiért. A Knowledge Fight (kb.: Tudáscsata) című műsoruk 700 epizód körül jár. Ők úgy látják, hogy Jones egy érinthetetlennek tűnő figurából vált szépen lassan egy komoly jogi és anyagi kockázatokkal küzdő emberré. Amit csinál, az pedig szerintük egyre üresebb, egyre kevésbé érdekes, igaz, közben a konteós közösség egyre növekszik.

Fotó: Eric Baradat / AFP
Fotó: Eric Baradat / AFP

Azt mondják, a konteós gondolkodás a társadalom repedésein keresztül jön létre, és bár sokan remélik, hogy Jones mostani vesszőfutása vissza tudja szorítani a hazugságokat és konteókat, de valószínűleg csak ravaszabbak lesznek azok, akik ebben részt vesznek. „Megtanulják, hol vannak a határvonalak, hogy mit tehetnek meg, mi az, amit még megúsznak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!