Nyomoz a rendőrség a mocsárrá vált Burning Man fesztiválon történt haláleset miatt

2023. szeptember 3. – 17:49

Nyomoz a rendőrség a mocsárrá vált Burning Man fesztiválon történt haláleset miatt
A Burning Man egyik résztvevője halad a sárban, miután egy felhőszakadás sártengerré változtatta a helyszínt – Fotó: Trevor Hughes/ Reuters / USA TODAY

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indult az amerikai Nevada államban megrendezett, szombaton sártengerré vált Burning Man fesztiválon történt haláleset miatt – írja a BBC.

Hétvégi csúcsidőszakához érkezett volna az idei Burning Man fesztivál, amikor egy heves éjszakai esőzés vastag sárréteget képzett a sivatagi területen. A Nevada északnyugati részén található fesztivál 73 ezer résztvevőjét arra kérték a szervezők, hogy maradjanak a táborukban, a helyszínt pedig ne hagyják el – írtuk szombaton a fesztiválról.

A résztvevőket arra is utasították, hogy keressenek menedéket és takarékoskodjanak az élelemmel, miközben a rendezvényre vezető, illetve az onnan kivezető utakat lezárták. A Pershing megyei seriff hivatala szombati közleményében közölte:

Jelenleg egy haláleset ügyében nyomoznak, amely az esőzés közben történt. Az áldozat családját értesítették.

Eközben a résztvevők arról számoltak be, hogy a fesztivál mosdói használhatatlanok, mert a szervizjárművek nem tudnak a sárban közlekedni, hogy kiürítsék azokat. A seriffhivatal szerint néhányan megpróbálták elhagyni a fesztivál területét, de elakadtak és tovább rontottak a sáros talaj állapotán.

A szokatlan esőzések a kilencnapos fesztivál végére érkeztek, épp ekkor érkezik a legnagyobb tömeg a területre. A BBC Weather szerint a legsúlyosabb eső már elvonult, de továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy további záporok és zivatarok alakulnak ki. A mostani időjárás azért is különösen szokatlan, mert a tavalyi átlaghőmérséklet 40 fok körül volt az eseményen.

A Burning Man alapértékei a művészi önkifejezés fontossága, a civil felelősségvállalás és a természet védelme, de az utóbbi időben a sivatagi táborban megjelentek az olyan milliárdosok is, akik luxustáborokat építettek maguknak, saját személyzettel, szakácsokkal, felbérelt építőkkel és biztonsági őrökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!