A kínai elnök kihagyja az indiai G20-as találkozót

2023. szeptember 4. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden csalódott, amiért valószínűleg nem találkozik majd Hszi Csin-ping kínai elnökkel Indiában a G20-as találkozón – írja a Reuters. Hozzátette, hogy szerencsére nemsokára találkoznak, de nem részletezte, hogy mikor vagy miért. A két államfő legutóbb tavaly, a G20 indonéziai csúcsán találkozott.

A BBC szerint eddig úgy volt, hogy Hszi is Indiába utazik, de a külügyminisztérium ezt még nem erősítette meg. Névtelenséget kérő források azt állítják, hogy az elnök helyett Li Csiang vesz majd részt az Újdelhiben rendezett találkozón.

Frissítés: Hétfő délelőtt Kína megerősítette, hogy Hszi Csin-ping kihagyja a G20-as találkozót Újdelhiben, viszont Li Csiang elutazik az eseményre. Mao Ning, a minisztérium szóvivője nem válaszolt egyértelműen arra az újságírói kérdésre, hogy mi az oka Hszi távolmaradásának.

Peking bejelentése azt követően hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök nyilvánosan csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem fog találkozni Hszivel a csúcstalálkozón.„Csalódott vagyok – de találkozni fogok vele” – mondta Biden vasárnap újságíróknak.

A döntés mögött az egyre romló kínai–indiai kapcsolatok is állhatnak. A Himalája környéki határszakaszon továbbra is farkasszemet néznek a határőrök, és ezt nem enyhíti, hogy a múlt héten a kínai vezetés kiadott egy térképet, amin a vitatott területek egyértelműen Kína részei. Az indiaiak ezen felháborodtak, mire Kína azt válaszolta, hogy maradjanak nyugodtak.

Biden mindezek ellenére nagy reményekkel indul neki a találkozónak.

„Valamivel jobb koordinációt szeretnék látni. Szerintem India és Vietnám is közelebbi viszonyt szeretne ápolni az USA-val, ami sokat segíthet”

– mondta. A találkozó után Vietnámba utazik.

A 2022-es csúcs után úgy tűnt, talán javulhat a viszony Kína és az Egyesült Államok között, de alig két hónappal később megjelent az USA felett a kínai kémballon, ami nem tett jót a kapcsolatnak. Persze nem ez az egyetlen téma, amiben nem értenek egyet. Ilyen még például az emberi jogok helyzete Kínában, főleg Hongkongban, valamint Kína agresszív viselkedése Tajvannal szemben.

Ennek ellenére – vagy talán pont emiatt – Biden az elmúlt időszakban több magas rangú tisztségviselőt is küldött Kínába, például Antony Blinken külügyminisztert és Janet Yellen pénzügyminisztert (aki látogatása során véletlenül hallucinogén gombát vacsorázott).

Eközben Hszi rendszeresen olyan kijelentéseket tesz, hogy Kína a fejlődő világ vezetője, és elutasítja az USA hegemóniáját, még a BRICS-csoportot is kibővítették. Bár ezzel nem hozták el az új világrendet, a csoport több új, Amerika-ellenes taggal bővült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!