Kínai kémballon: nyolcas alakban repült, katonai létesítményekről küldött adatokat

2023. április 3. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Valós időben továbbított adatokat különböző katonai létesítményekről az az érzékelőkkel ellátott, feltételezhetően kínai ballon, amelyet először január 28-án fedeztek fel az Egyesült Államok légterében, majd Joe Biden elnök utasítására február 4-én az Atlanti-óceán fölött lelőtték.

A Sky News az NBC-nek nyilatkozó állami tisztviselők beszámolói alapján azt írta, hogy a ballon tengerből kiemelt roncsainak vizsgálata során jutott a fenti megállapításokra. Felfedezték azt is, hogy a repülő eszközt önmegsemmisítő mechanizmussal látták el készítői, ám ezt valamiért nem élesítették a távolból. A közlés szerint a ballont úgy irányították Pekingből, hogy nyolcas alakban többször haladjon át védett katonai létesítmények fölött, és gyűjtse össze az ezekből érkező rádióadásokat, illetve egyéb kommunikációs jeleket.

Kína korábban tagadta, hogy hírszerzési céllal küldött ballont az Egyesült Államok légterébe, és azt állította, hogy a lelőtt repülőeszközök meteorológiai célokat szolgáltak, és ekkor tértek le kijelölt pályájukról. Később megvádolta az amerikai felet, hogy az incidenst követően saját kémballonjait küldte Kína fölé.

Az első esetet követően több cikkben foglalkoztunk a feltételezett kémballonok ügyével, de arról is olvashattak a Telexen, hogy február 10-én Alaszka fölött észleltek ismeretlen repülőeszközt, amelyet Biden elnök utasítására szintén lelőtt a légierő vadászgépe. Azon a hétvégén két további, hasonló incidens is történt, hiszen másnap ismeretlen légi járművet lőttek le az északnyugat-kanadai Yukon közelében, majd egy harmadikat február 12-én, az egyesült államokbeli Huron-tó fölött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!