Hat új ország, köztük két olajnagyhatalom csatlakozik a BRICS-hez

2023. augusztus 24. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen át kell gondolni a BRICS-csoport nevét, miután újabb hat országot hívtak meg tagnak – írja a CNN. Mind a hat ország jelezte már korábban, hogy csatlakozna. Az egyik nagy igazolás az Egyesült Arab Emírségek, a másik pedig Szaúd-Arábia lenne, mert mindkét ország olajnagyhatalom – miközben a csoport egyik legerősebb tagja, Kína a legnagyobb olajimportőr.

Az említett két államon kívül meghívták még Iránt, Egyiptomot, Etiópiát és Argentínát. A csoport eddigi neve a tagok angol nevéből ált össze (Brazil, Russia, India, China, South Africa), úgyhogy kérdéses, hogy mire változna majd. ABRESECISIU? BRICSAEEISU?

A bővítési tervet Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke jelentette be a csütörtöki BRICS-találkozó zárásakor. Azt mondta, hogy az új tagságok 2024. január elsejétől érvényesek. Vlagyimir Putyin videóüzenetben nemcsak az ukrajnai inváziót próbálta védeni, hanem az új tagoknak is gratulált.

Hszi Csin-ping is történelmi jelentőségűnek nevezte a bővítést, ami segíti a fejlődő országok együttműködését és a szövetség világbéke iránti törekvéseit. Hszi Csin-ping Kínája egyébként egyre agresszívabban viselkedik Tajvannal kapcsolatban.

Az orosz agresszió mellet Kína erőfitogtatása sem segít az országok Nyugattal való kapcsolatán, így ez a bővítés valószínűleg jól jött nekik – elég arra gondolni, hogy 2022-ben csak Szaúd-Arábiatöbb mint 160 milliárd dollárért kereskedett a BRICS-tagokkal. Emellett a nyíltan USA-ellenes országok (mint például Irán) felvétele is kedvezhet a két nagyhatalomnak, még ha Szaúd-Arábia alapvetően inkább USA-barát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!