Trump börtönbe záratná politikai ellenfeleit, mert „ők is ezt teszik vele”

2023. augusztus 31. – 05:48

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump arról beszélt, hogyha újra elnök lenne, bezárná politikai ellenfeleit, mert „ők is ugyanezt teszik” – írja a Guardian.

Négy vádpont alapján 91 büntetőeljárás indul az amerikai ex-elnök ellen választási csalás gyanújával, minősített adatok megőrzése, illetve egy pornósztárnak való hallgatási pénz kifizetése miatt. A vádiratban atomtitkok és nemzetbiztonsági dokumentumok helytelen kezelésével kapcsolatban szerepel az 1917-es kémtörvény megszegése is, ami különösen súlyos börtönbüntetést vonhat maga után. A vádak között van egyébként még többek között titkosított iratok nem megfelelő kezelése, az igazságszolgáltatás akadályozása, hamis tanúzás. A Trump ellen felhozott vádakról itt olvashatnak bővebben.

Trump tagadja a jogsértést, szerinte politikai üldözés áldozata lett. Donald Trump volt amerikai elnök „csatára készül”: fogalmazott még korábban ügyvédje arról, hogy Trumpnak bíróságra kell mennie. A Politico számításai szerint Trumpra nagyon maximálisan 641 év kiszabható börtön várhat, a Forbes ezt inkább 717 évre becsüli – de a maximális börtönbüntetés kiszabására nem sok esély van. Trump jelenleg az amerikai republikánus oldal legnépszerűbb jelöltje, az ítéletek pedig nem akadályozzák meg abban, hogy elinduljon a választásokon.

Trump a BlazeTV-nek adott interjújában beszélt arról, hogy az ellene felhozott vádak mögött Joe Biden áll – bár valójában a vádakat a Fehér Háztól független ügyészek indították ellene.

A Legfőbb Ügyészség szerdán kért ítéletet egy beadványban, amely részletezi, hogy Trump, gyerekei és cégei hogyan gyarapították vagyonukat. Letitia James New York-i főügyész szerint Trump hazudott nettó vagyonáról, az ügyészek becslése alapján közel 2,2 milliárd dollárral növelve vagyonát. Az ügyészek „vitathatatlan bizonyítékokat” mutattak be arról, hogy Trump több éven át duzzasztotta fel különféle ingatlanok, golfütők, kereskedelmi részesedések értékét, hogy több millió dolláros eltérést okozzon a valódi és a leadott érték között.

Év elején Donald Trumpot szexuális zaklatással vádolta meg egy nő, mintegy ötmillió dollár kártérítést szabott ki Trumpra a manhattani esküdtszék, miután megalapozottnak találta vele szemben felhozott szexuális zaklatási vádakat: Trump szerint azonban ezt az ügyet is „egy demokrata ügynök” generálta.

Az ex-elnöknek idén azért kellett emellett börtönbe vonulnia, mert Fulton megye kerületi ügyésze azzal vádolta meg őt, hogy bizalmasaival együtt meg akarta másítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, ahol végül szűken, kicsit több mint tízezer szavazattal Joe Biden nyert. Ezzel ő lett az első exelnök az amerikai történelemben, akiről rabosító fotó készült.

Trump summázva a helyzetet arra jutott, hogy a demokraták, illetve más ellenfelei is „beteg emberek”, álljanak le, mert „gonoszok”. Végül az ex-elnök hozzátette, hogy egyébként mindemellett ő „mindig is nagyon tisztelte az elnökséget mint tisztséget”. Egy támogatója az újrázásban már biztos akad: Orbán Viktor nemrég ugyanis arról beszélt, hogy „Trump az, aki megmentheti a nyugati világot és talán az egész emberiséget”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!