Manhattani esküdtszék: Donald Trump szexuális zaklató

2023. május 9. – 22:00

Manhattani esküdtszék: Donald Trump szexuális zaklató
E. Jean Carroll újságíró a manhattani döntés után, 2023 május 9-én Fotó: Reuters/Brendan McDermid

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy ötmillió dollár kártérítést fizethet Donald Trump, miután a manhattani esküdtszék megalapozottnak találta az Egyesült Államok előző elnökével szemben felhozott szexuális zaklatási vádakat, írja a New York Times.

A polgári peres eljárásban született döntésnek nincs büntetőjogi következménye, de az esküdtszék részben helyt adott E. Jean Carroll újságíró állításainak, mely szerint Trump 1996-ban szexuálisan bántalmazta őt a Bergdorf Goodman New York-i luxusáruház fehérneműosztályának öltözőjében. Az ügy további részleteiről ebben a cikkünkben olvashattak.

A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az esküdtek szerint nem kellően megalapozottak Carroll azon kijelentései, melyek szerint Trump megerőszakolta őt. Ugyanakkor az ítélet új helyzetet teremt azok számára, akik a múltban elszenvedett hasonló inzultusaik miatt szeretnének jogorvoslathoz jutni, és persze azoknak is, akik szintén szexuális visszaélésekkel vádolták Trumpot az utóbbi években.

Az esküdtek a volt elnököt szintén felelősségre vonták a tavaly októberben, saját közösségi médiaoldalán, a Truth Socialön tett nyilatkozatai miatt is, amelyekben hazugságnak és teljes átverésnek nevezte Carroll ügyét. Az ötmillió dolláros kártérítés két részből áll: kétmillió dollárt fizettetnek Trumppal az 1996-os zaklatásért, és további hárommilliót a tavaly októberi rágalmazásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!