Orbán vendéglátása után egyből Zelenszkijjel egyeztetett a szerb elnök

2023. augusztus 22. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Görögországi látogatásán a szerb elnökkel és a bolgár miniszterelnökkel is találkozott Volodimir Zelenszkij – ez derül ki az ukrán elnök X-bejegyzéseiből.

„Egy nyitott, őszinte és gyümölcsöző találkozó Szerbia elnökével, Aleksandar Vučićcsal. Jót beszélgettünk az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a határok sérthetetlenségéről”

írta a néhai Twitteren Zelenszkij, hozzátéve, hogy a találkozón szó volt „nemzeteink jövőjéről a közös európai otthonunkban”, és a két ország kapcsolatainak fejlesztéséről.

Vučić találkozója némileg meglepő annak fényében, hogy a szerb elnök egyenesen Budapestről utazott Athénba, miután Orbán Viktor az autoriter internacionálé keretében egyeztetett vele is. A 444 számolt be arról, hogy az augusztus 20-i parádén is Orbán gondolatai a „magyar nyelv betiltásáról”, azaz feltehetően az ukrán nyelvtörvény körül forogtak.

Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Orbán pedig Vučićcsal ellentétben még nem fogadta kétoldalú találkozón az ukrán elnököt – Novák Katalin köztársasági elnök viszont épp Kijevbe tart Zelenszkij elnök meghívására.

Vučić mellett az ukrán elnök a bolgár miniszterelnökkel való egyeztetéséről is posztolt: „Megköszöntem Bulgária katonai és politikai támogatását. Gyümölcsöző beszélgetésünk volt tegnap Nikolaj Denkov miniszterelnökkel az Ukrajna-Balkán találkozón.”

Zelenszkij szerint az egyeztetésen szó volt a további együttműködésről, a Fekete-tenger biztonsági helyzetéről és az alternatív búzaszállítási útvonalak biztosításáról is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!