Ukrajna a tengeri drónjaival lepte meg az oroszokat, kétszer is csapást mértek két nap alatt

Legfontosabb

2023. augusztus 7. – 20:30

Ukrajna a tengeri drónjaival lepte meg az oroszokat, kétszer is csapást mértek két nap alatt
Részlet az United24 nevű ukrán kormányhoz köthető adománygyűjtő szervezet által kiadott videóból – Forrás: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna az elmúlt napokban több sikeres tengeri dróntámadást is végrehajtott orosz hajók ellen, és saját fejlesztésű eszközeikről azt mondják, hogy gyorsabbak, mint bármi más a Fekete-tengeren.

Pénteken jelentette be az ukrán titkosszolgálat, az SZBU, hogy előző éjszaka különleges műveletet hajtott végre az oroszországi Novorosszijszk kikötőjének közelében. Az akcióban az orosz Olenegorszkij Gornyak hadihajó olyan károkat szenvedett, hogy gyakorlatilag harcképtelenné vált. Péntekről szombatra virradóra pedig egy orosz felségjelzésű, üzemanyagot szállító tankerhajóra mértek csapást a Kercsi-szoros közelében. A támadásban megrongálódott a gépterem, de orosz tisztviselők szerint senki sem sérült meg.

Az ukrán kormányhoz köthető United24 nevű adománygyűjtő szervezet videót is közzétett arról, ahogyan a 450 kilogramm robbanóanyaggal felpakolt egyik új fejlesztésű, távirányítású drón belecsapódott az Olenegorszkij Gornyakba.

Ehhez hasonló csapást utoljára tavaly áprilisban mértek az ukrán erők Oroszország fekete-tengeri hadiflottájára. Akkor Neptun-rakéták bevetésével süllyesztették el a megszállók egyik legfontosabb hajóját, a Moszkva cirkálót.

Egyre fontosabb lehet a szerepük a háborúban

A Business Insider júliusban emlékeztetett arra, hogy az ukrán hadsereg már eddig is nagy mennyiségben használt pilóta nélküli, repülő drónokat. Ilyeneket egyébként rendszeresen bevetnek az orosz erők is, ráadásul civil és nagyvárosi célpontok ellen. Július végén és augusztus elején ukrán tisztviselők szerint nyolc egymást követő éjszaka is drónokkal támadták a megszálló erők az ukrán fővárost, Kijevet.

Mind a levegőben, mind a tengeren bevethető drónokról elmondható, hogy meglehetősen nagy pusztítást tudnak okozni, miközben a klasszikus fegyverekhez képest olcsó a tervezésük és legyártásuk.

Ukrajna ezt az új drónjaival a tengeren próbálja kihasználni most, hetekkel azután, hogy Oroszország a maga részéről felmondta a fekete-tengeri gabonamegállapodást. A Fekete-tengeren komoly erőfölényben van az orosz hadiflotta az ukránokkal szemben, ezért is válhatnak fontossá a háborúban ezek a modern tengeri drónok, számolt be róla riportjában a CNN.

Szombaton az orosz tankerhajó elleni támadás után a Politico is megjegyezte, hogy a Fekete-tenger döntő jelentőségű fronttá válhat a háborúban. Az ukránoknak (többek között) a tengeri drónok használatával lehetőségük nyílhat arra, hogy komoly csapást mérjenek más energiahordozókat szállító orosz hajókra is. Az ukrán tengerészeti hatóságok figyelmeztetése szerint mind a fekete-tengeri orosz kikötők, mind az azokhoz vezető tengeri útvonalak „háborús kockázati területeknek” minősülnek majd augusztus 23-tól. Az ukrán erők ezzel két hetet akarnak adni az oroszokkal üzletelő kereskedőhajóknak, hogy elhagyják a Fekete-tengert.

A CNN újságírói láthatták először az említett különleges, felszíni drónokat, amelyeket az alábbi videón lehet megnézni:

Ukrán védelmi forrásokra hivatkozva arról írnak, hogy legalább két közelmúltbeli támadásban már bevethették a tengeri drónokat. Eszerint erre először tavaly októberben volt példa, a szevasztopoli kikötő támadásakor. Az oroszok aztán a júliusi, a Kercsi-szoroson átívelő hidat ért ukrán támadással is összefüggésbe hozták a nagy rombolóerejű hadieszközöket. Ekkor a Reuters számolt be arról, hogy az orosz Terrorellenes Tanács szerint a tengeri drónok bevetése miatt érte komoly kár a Krímet Oroszországgal összekötő stratégiai jelentőségű építményt. Bár nyugati források is hozzájuk kötötték, de az akcióért Ukrajna ekkor hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Egészen a múlt pénteki, Novorosszijszk kikötőjéhez közel elkövetett támadásig nem volt arról hivatalos tájékoztatás ukrán részről, hogy valóban használnak ilyen tengeri drónokat a háborúban.

Ukrán fejlesztés nemzetközi támogatással

Felderítésre, megfigyelésre és támadásra egyaránt alkalmasak ezek az eszközök, amelyeket teljes egészében Ukrajnában terveztek meg, és gyártottak le. A tengeri drónok fejlesztéséhez szükséges pénzt az ukrán kormány által üzemeltetett United24 nevű adománygyűjtő szervezet szedte össze a világ különböző pontjairól cégektől és magánadományozóktól.

A honlapja szerint a United24 olyan platform, amely különböző alapítványokat, partnereket, adományozókat és közszereplőket fog össze nemzetközi szinten. A szervezethez befolyó támogatásokat egyebek mellett Ukrajna védelmére és újjáépítésére fordítják. Eddig már több mint 424,5 millió dollárt (kb. 150 milliárd forintot) sikerült gyűjteni a platformon ezekre a célokra.

A United24 külön oldalt is szentelt annak, hogy részletesen bemutassa az ukrán fejlesztésű tengeri drónokat és azt, hogy milyen terveik vannak velük. Az adománygyűjtő platformon lehetőség van a projekt közvetlen támogatására is. A United24 oldala szerint azért van szükség a világ első tengeri drónokból álló hadiflottájának a létrehozására, mert a Krím félsziget 2014-es megszállásakor az ukrán haditengerészet a 80 százalékát elvesztette. Eleinte egy 100 ilyen tengeri járműből álló flottára szeretnék összegyűjteni a szükséges forrásokat.

„Védeni fogják a tengereink vizeit, rakétákat szállító orosz hadihajókat fognak megakadályozni abban, hogy elhagyják az öblöket, kereskedőhajóknak nyújtanak védelmet és titkos akciókat fognak végrehajtani”

– írja weboldalán a United24 a tengeri drónokról, hangsúlyozva, hogy ezek az eszközök egyedi ukrán fejlesztések.

Komoly pusztítást végeznek

Egy, a CNN-riportban szereplő, csak „Shark” (Cápa) néven említett ukrán katona a jármű irányítása közben azonban erősebben fogalmazott arra vonatkozóan, hogy mire használják majd a drónokat:

„Ezeket a drónokat arra tervezték, hogy hadihajókat és flottákat pusztítsanak el, ebben pedig nagyon sikeresek, ezért rettegnek tőlük az oroszok.”

Egy ilyen eszköz 250 ezer dollárba (kb. 88 millió forintba) kerül. Bár ez soknak tűnhet, de valójában egy hadihajó építéséhez szükséges pénzhez képest meglehetősen alacsony összeg. Amennyiben valaki ezt a 250 ezer dollárt gond nélkül elutalja a platformra, nevet is adhat egy tengeri drónnak, derül ki a United24 oldaláról.

Ezek több előnnyel is járnak. Egyrészt mivel a repülő drónokhoz hasonlóan távirányításúak, így ukrán oldalról nincs konkrét ember, akinek az életét veszélyezteti a jármű bevetése. Másrészt elképesztően gyorsak – a United24 oldala szerint 80 km/órás sebességre is képesek.

Úgy néznek ki, mintha szélesebb kenuk lennének, 5,5 méter hosszúak, így elenyésző méretűek az orosz hadihajókhoz képest, mégis nagy károkat tudnak okozni. A CNN által közvetlen közelről is megnézett drónok legfrissebb változatainak súlya alig éri el az 1 tonnát, viszont 300 kiló robbanóanyaggal lehet őket felszerelni, és akár 800 kilométert is képesek megtenni egyhuzamban.

Riportjában a CNN beszélt a biztonsági okokból névtelenségét kérő ukrán férfival, aki a drónokat fejlesztette. Az említett tervező szerint azért van nehéz dolguk az oroszoknak az ilyen új fejlesztésű eszközökkel, mert a hadihajóikat alapvetően más hadihajók elleni harcra tervezték, az ilyen kis tengeri járművekkel nehezen tudnak mit kezdeni.

„Az oroszok technológiája a 20. századból származik, míg a miénk a 21. századból. 100 évnyi különbség van közöttünk. Ezek a járművek gyorsabbak, mint bármi más a Fekete-tengeren”

– jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy az említett modern fegyverek tervezési munkálatai a háború kezdetekor indultak el, és mostanra értek be. „Nagyon fontos volt, hogy valamilyen saját eszközt tudjunk fejleszteni, ami fel tudja venni a harcot az oroszok hadiflottájával” – mondta.

Rácz András Oroszország-szakértő is felhívta a figyelmet a megszálló erők modern hadviselési eszközökkel szembeni felkészületlenségére legutóbbi elemzésünkben. Többek között arról beszélt, hogy a Moszkváig eljutó repülő drónok egyelőre csekély kárt okoznak, de az mégis megállapítható, hogy az orosz légvédelem nem képes elhárítani ezeket a dróntámadásokat. Az orosz erők felkészületlensége a távirányítású légi és tengeri hadieszközökkel szemben valószínűsítheti azt, hogy ezeket a későbbiekben egyre nagyobb mértékben fogja használni az ukrán hadsereg.

Egyébként ahogy arról a Business Insider is írt, tengeri drónokat nem kizárólag az ukrán, de az amerikai hadsereg számára is fejlesztenek. A lap szerint míg az ukránok az orosz hadiflotta elleni támadásokra használják ezeket, addig az amerikaiak Kínával szemben duzzaszthatják fel a tengeri drónflottájukat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!