Orosz és ukrán kazettás bombáktól is sérülhettek meg újságírók a fronton

2023. július 22. – 08:25

frissítve

Orosz és ukrán kazettás bombáktól is sérülhettek meg újságírók a fronton
Ukrán katona egy Grad rakéta-sorozatvető mellett kilövésre vár Donyeck közelében – Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi híd katonai célpont, mivel az útvonalon lőszert is szállítanak az oroszok.
  • Nem sokkal később a régió orosz vezetése lezárta a hídon a forgalmat, de azt nem közölték, hogy pontosan miért.
  • Az orosz fél egy Krímet érő ukrán dróntámadásról számolt be. Sajtóértesülések szerint egy lőszerraktárat ért támadás.
  • Az orosz külügy közölte, hogy Moszkva azt szeretné, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodásból való kilépése után lehetősége legyen ellenőrizni az Ukrajnába tartó hajókat.
  • Hat felnőtt mellett két gyerek is meghalt egy Donyeck régióban zajló ágyúzás után.

Megsérült egy orosz bombatámadásban Jevhen Silko, a Deutsche Welle operatőre – írja a német lap. A férfi a fronttól 23 kilométerre forgatott az ukrán Druzkivka település közelében, amikor az oroszok lőni kezdtek. A támadásban egy ukrán katona meghalt, valószínűleg kazettás bomba találta el őket.

A Deutsche Welle riportere, Mathias Bölinger sérülés nélkül megúszta a helyzetet, a kocsijukat azonban szétlőtték. Bölinger azt mondja: „Éppen az ukrán hadsereg lőgyakorlatát filmeztük, amikor hirtelen több robbanást hallottunk. Lefeküdtünk, további robbanások következtek, láttuk, hogy emberek megsebesültek. Később az ukrán hadsereg megerősítette, hogy kazettás bombákkal lőttek ránk”.

Jevhen Silkot most kórházban kezelik, állapota egyelőre stabil.

(DW)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton telefonon egyeztetettek arról, hogy Oroszország a minap felmondta a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményt, valamint Ukrajna NATO-hoz fűződő viszonyáról is beszéltek.

Stoltenberg a beszélgetés után írt Twitter-üzenetet:

Határozottan elítéljük Moszkva kísérletét arra, hogy fegyverként használja az élelmiszereket. A szövetségesek Ukrajna mellett állnak, ameddig csak szükséges, és a NATO-csúcstalálkozó óta Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha.

Zelenszkij szintén a Twitteren számolt be arról, hogy szó esett közöttük a fekete-tengeri gabonaszállítás folytatásának egyéb lehetőségeiről, de részletekbe nem bocsátkozott.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy nem újítja meg a lejárt fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy tavaly nyár óta mintegy 33 millió tonna gabonát és élelmet adjon el külföldre a háború ellenére. Az egyezmény főként a globális élelmiszer-ellátásban volt kulcsfontosságú.

Az oroszországi Belgorod régió kormányzója szerint az ukránok az ő területiket is kazettás bombákkal lőtték. Vjacseszlav Gladkov azt állította: az ukránok Zsuravljovka települést 21 tüzérségi lövedékkel és három kazettás bombával támadták, de a becsapódásokban senki nem halt meg.

Gladkov szerint az utóbbi időben a régiójában 13 települést támadtak az ukránok, de kazettás bombákat csak egy helyen vetettek be. Az ukránok elsőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták ezt a hírt.

Az oroszok a háború kezdete óta használnak kazettás bombákat, Ukrajna nemrég kapott egy nagy adagot az Egyesült Államoktól. Ez a típusú fegyver nagyon veszélyes a polgári lakosságra, ami miatt a világ 120 országában be van tiltva a használata. Az Egyesült Államokat is sok helyről kritizálták, hogy most mégis ezt adják az ukránoknak, de a fegyver segíthet nekik kifüstölni az oroszokat a lövészárkokból.

(Tagesschau)

Nagy számú külföldi önkéntest likvidáltak egy Lviv (Lvov) elleni támadásban – állítja Igor Konasenkov altábornagy, az orosz Védelmi Minisztérium szóvivője. Az oroszok július 6-án az ukrán fegyveres erők lvivi akadémiájára mértek csapást. Az orosz fél szerint a nagy hatótávolságú, haditengerészeti alapú precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással nagy számú lengyel és német önkéntest (az orosz szóhasználat szerint „zsoldost”) likvidáltak, akiket ott szállásoltak el. Korábbi hírek szerint a mélyen a frontvonal mögötti és a lengyel határhoz közeli ukrán várost a Fekete-tenger térségéből indított Kalibr rakétákkal támadták. Az oroszok által „különleges katonai műveletnek” nevezett háborúban Konasenkov szerint eddig mintegy 4990 külföldi katonát „számoltak fel”, és további 4910 menekült el, elhagyva Ukrajna területét. Ezeknek az informcióknak a valóságtartalmát nem lehet független forrásból ellenőrizni, ahogy az ukrán hadijelentésekét sem. (TASZSZ)

Négy orosz újságírót sebesítettek meg kazettás lövedékek Zaporizzsja megyében, és egyikük, Rosztiszlav Zsuravlev belehalt sérüléseibe az evakuálás során, állítja az orosz állami felügyelet alatt álló RIA Novosztyi. A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írja: az újságírók a Zaporozsjai terület településeit ért ukrán kazettásbomba-támadásokról akartak tudósítani.

Az újságírók a RIA Novosztyinak és az Izvesztyijának dolgoztak. A RIA Novosztyi szerint az egyik sérült újságírót átszállították egy orosz katonai kórházba a megszállt Melitopolban, és ha állapota stabil marad, a szintén orosz megszállás alatt álló Krím-félszigetre küldik. Az orosz védelmi minisztérium Ukrajnát és az Egyesült Államokat tette felelőssé az incidensért.

A Washington Post ukrán tisztviselőkre hivatkozva július 20-án arról számolt be, hogy az ukrán erők már megkezdték az Egyesült Államok által szállított kazettás lőszerek bevetését az orosz hadsereg ellen délkeleten. Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy a kazettás lőszereket nem használják városokban, sűrűn lakott területeken vagy orosz területen. Több mint 120 ország írta alá azt a 2010-es egyezményt, amely megtiltja a kazettás lőszerek használatát. Sem Ukrajna, sem az USA, sem Oroszország nem szerepel az aláírók között. (TASZSZ, Kyev Independent)

Az ukrán legfőbb ügyészség közölte, hogy a hivatalos jelentések szerint 496 ukrán gyermek halt meg Oroszország tavalyi teljes körű inváziója óta – írja a Kyiv Independent.

További 1068 gyermek szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket. A valós számok azonban jóval magasabbak lehetnek, mivel nem veszik teljes mértékben figyelembe a még mindig orosz megszállás alatt lévő, az ukrán erők által nemrégiben felszabadított területeket, illetve a heves harcokat sújtó területeket – tette hozzá a Legfőbb Ügyészség.

Donyeck megyében 474 gyermek halt meg, vagy sérült meg, így ez Ukrajna legsúlyosabban érintett régiója a gyermekáldozatok tekintetében.

Ezenkívül

  • 297 gyermek érintett Harkiv megyében,
  • 129 Kijev megyében,
  • 116 Herszon megyében,
  • 97 Zaporizzsja megyében,
  • 89 Mikolajiv megyében,
  • 83 Dnyipropetrovszk megyében,
  • 71 Csernyihiv megyében
  • és 67 Luhanszk megyében.

A Legfőbb Ügyészség arról is beszámolt, hogy az elmúlt 24 órában egy kilenc és egy 16 éves gyerek meghalt orosz lövöldözés következtében Druzsba faluban, amely valamivel több mint 30 kilométerre délre található a Donyeck megyei Bahmuttól.

Az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő hídon a rövid ideig tartó lezárás után újra megindult a közúti forgalom – közölte egy hivatalos Telegram-csatorna.

Az útlezárás okát nem közölték, de Ukrajna ma dróntámadást kísérelt meg a Krím félsziget ellen – közölte korábban Szergej Akszjonov, a régió oroszok által beiktatott kormányzója, aki felszólította a krímieket, hogy „maradjanak nyugodtak”.

Arról nem közölt részleteket, hogy pontosan mit próbált Kijev támadni, és nem számolt be áldozatokról sem. A Guardian friss információi szerint állítólag egy lőszerraktárat ért találat. A Krím elleni feltételezett ukrán támadás miatt a hatóságok evakuálták a lakosságot a csapások helyszínének 5 kilométeres körzetében.

A Krím Moszkva 17 hónapja tartó ukrajnai offenzívája során végig ukrán célpont volt, de a támadások az utóbbi hetekben fokozódtak.

(Guardian)

Hat felnőtt mellett két gyermekáldozata is van a kelet-ukrajnai Donyeck térségében az orosz erők ágyúzásának – írja a Sky News.

Egy kilencéves fiú és 16 éves nővére halt meg a Druzsba falut ért tüzérségi tűz következtében – közölte a rendőrség.

Emellett a Kreml erői szombaton kora reggel rakétákkal támadták Kramatorszk és Kosztantyinivka településeket, lakóházakat és egy villanyvezetéket rongálva meg.

Ukrajna ma dróntámadást kísérelt meg a Krím félsziget ellen – közölte Szergej Akszjonov, a régió oroszok által beiktatott kormányzója.

Akszjonov azt mondta, hogy a támadás a félsziget központjához közeli Krasznohvardijszke körzetében lévő infrastruktúrát vette célba. Egyéb részleteket nem közölt.

„A katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen vannak, hogy kiküszöböljék az esetleges következményeket” – mondta.

(Guardian)

Átmenetileg lezárták a közúti forgalmat az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő kercsi hídon – közölte egy hivatalos Telegram-csatorna a Guardian szerint.

„A hídon és az ellenőrzési területen tartózkodókat arra kérik, hogy maradjanak nyugodtak és kövessék a közlekedésbiztonsági tisztek utasításait” – áll a közleményben.

A hídon hétfőn történt robbanások két civilt öltek meg, és a híd egy részét üzemen kívül helyezték, miután az csak nemrégiben állt újra teljes üzembe, miután októberben egy hasonló támadásban megsérült. A a Vlagyimir Putyin orosz elnök büszkeségének tartott kercsi hidat ért támadásról, és a következményekről itt írtunk bővebben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este azt mondta, hogy a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd „háborút hoz, nem békét”, és ezért katonai célpont.

Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi híd „háborút hoz, nem békét”, ezért katonai célpont.

A hídon hétfőn történt robbanások két civilt öltek meg, és a híd egy részét üzemen kívül helyezték, miután az csak nemrégiben állt újra teljes üzembe, miután októberben egy hasonló támadásban megsérült. A a Vlagyimir Putyin orosz elnök büszkeségének tartott kercsi hidat ért támadásról, és a következményekről itt írtunk bővebben.

Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül nyilatkozott az Egyesült Államokban megrendezett Aspeni biztonsági konferencián. Arról beszélt, hogy a közúti és vasúti híd „nem csak egy logisztikai út”.

„Ez az útvonal a háború lőszerrel való ellátására szolgál, és ez napi szinten történik. És ez militarizálja a Krím félszigetet. Számunkra ez érthető módon egy ellenséges létesítmény, amely a nemzetközi törvényeken és minden vonatkozó normán kívül épült. Így érthető módon ez egy célpont számunkra. És egy olyan célpontot, amely háborút hoz, nem pedig békét, semlegesíteni kell”

– mondta.

Ukrajna üdvözölte az Oroszország által épített és 2018-ban üzembe helyezett híd ellen intézett hétfői támadást, de Kijev nem vállalta közvetlenül a felelősséget. Moszkva Ukrajnát hibáztatta.

(Guardian)

Oroszország azt akarja, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodásból való kilépése után lehetősége lenne ellenőrizni az Ukrajnába tartó hajókat – mondta az ország külügyminiszter-helyettese.

„Meg kell győződnünk arról, hogy a hajó nem szállít-e valami rosszat, ez kérést, ellenőrzést jelent, ha szükséges, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez így van-e vagy sem” – mondta Szergej Versinyin.

Versinyin azután beszélt erről, hogy Moszkva és Kijev egyaránt bejelentette, hogy az egymás kikötőibe tartó hajókat potenciális katonai célpontként kezelik.

„Már nincs tengeri humanitárius folyosó, most már talán katonai veszélyzónák vannak” – tette hozzá.

(Sky News)

Nyolc év és hat hónap börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán férfit, mert segített Oroszországnak egyes légicsapások előkészítésében – közölte az ukrán biztonsági szolgálat.

A férfi, akit nem neveztek meg, információkat gyűjtött az orosz erők számára az ukrán logisztikai központok helyéről a Dnyipro régióban – közölték egy Telegram-posztban.

A férfi főleg az ukrán védelem haditechnikai eszközeinek karbantartó bázisát próbálta felderíteni. „A kapott hírszerzési információkat átadta az agresszornak az ukrán objektumok elleni célzott légicsapások előkészítéséhez” – írta az ukrán biztonsági szolgálat. A férfi minden sikeresen elvégzett feladatért fizetést is kapott.

(Sky News)

  • Az év végéig már kaphat F-16-os vadászgépeket Ukrajna – közölte a Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora. John Kirby szerint azonban ez önmagában nem hoz fordulatot az ukrajnai frontokon Oroszországgal szemben.
  • Az elmúlt két napban mintegy két kilométert haladt előre az ukrán haderő az oroszok által elfoglalt Bahmut környékén – közölte az Egyesült Államokban működő Hadtudományi Intézet (ISW).
  • Váratlan gyorsasággal elbocsátotta Ukrajna londoni nagykövetét Volodimir Zelenszkij, nem sokkal azután, hogy a diplomata kritizálta az ukrán elnököt.
  • A CIA szerint Putyin csak időt akar nyerni, hogy lerendezze Prigozsint.
  • Lengyelország katonákat csoportosít a belarusz határhoz.
  • Putyin keményen odaszólt Lengyelországnak: szerinte „elfelejtették, hogy az ország nyugati része Sztálin ajándéka”.
  • Az orosz hatóságok letartóztatták Igor Girkin (más néven Sztrelkov) egykori FSZB-tisztet, háborús bűnöst és a megszállt Donyecki terület csapatainak egykori parancsnokát.
  • Bulgária száz gyalogsági páncélos járművet küld Ukrajnának.

A pénteki eseményeket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!