Letartóztatták Igor Girkint, a maláj utasszállító repülő lelövésének egyik felelősét

2023. július 21. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ma délelőtt az orosz hatóságok letartóztatták Igor Girkin (más néven Sztrelkov) egykori FSZB-tisztet, háborús bűnöst és a megszállt Donyecki terület csapatainak egykori parancsnokát – állítja több forrás.

Az első forrás Girkin feleségének Telegram-csatornája volt, a nő azt írta ki, 11:30 körül, amikor ő nem volt otthon, eljöttek a férjéért és ismeretlen helyre vitték. Beszámolója szerint az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 282. cikke (szélsőségesség) alapján emelnek vádat Girkin ellen. Azóta az RBC orosz hírügynökség is beszámolt az eseményről rendőrségi forrásokra és férfi ügyvédjére hivatkozva. Úgy tudják, Girkint „a Wagner-csoport egy korábbi alkalmazottjának kérésére” vették őrizetbe, és az ügyészség kérésére szeptember 18-ig előzetes letartóztatásban marad.

Az FSZB-tiszt Girkint Hollandiában körözik, miután bírósági ítélet született arról, hogy két társával együtt felelősség terheli a Malaysia Airlines MH17-es utasszállító gépének 2014-es lelövéséért. A katasztrófában 298 ember meghalt, Girkint pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a holland igazságszolgáltatás.

Girkin emellett kulcsfigurának számított Oroszország Ukrajna elleni háborújának elején, 2014-ben fontos szerepe volt a Donyecki területen található Szlovjanszk elfoglalásában. Az Ukrajna elleni teljes körű invázió óta azonban gyakran bírálta az orosz hadsereg háborús magatartását, és társalapítója volt a „Dühös Hazafiak Klubja” nevű keményvonalas nacionalista mozgalomnak, amely szélsőségesebb intézkedéseket sürgetett Ukrajna legyőzése érdekében.

(Kyiv Independent)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!