Németország megígérte, Lengyelország mellett áll, ha keletről támadás érné

2023. július 21. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Németország ígéretet tett arra, hogy támogatja NATO-szövetségesét, Lengyelországot keleti szárnyának megvédésében, amennyiben a szomszédos Belaruszból Wagner-harcosok esetleg támadást indítanának ellene.

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken Prágában tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolta ezt, hogy Németországot aggasztja-e a Wagner-csoport jelenléte Belaruszban, és onnan egy esetleges támadás kockázata Lengyelország irányába.

„Mindannyian együtt vagyunk, mindig a legszorosabb koordinációban, nemcsak akkor, amikor fizikailag találkozunk védelmi miniszteri szinten, hanem egyébként is. Ha a legrosszabbra fordulna a helyzet, és lengyel barátainknak támogatásra lenne szükségük, megkapnák” – reagált Pistorius.

A Wagner harcosai múlt hónapban a Jevgenyij Priogozsin-féle oroszországi puccskísérlet után érkeztek Belaruszba. A belarusz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, a belarusz erők közös hadgyakorlatot tartanak a Wagner-harcosokkal a lengyel határ közelében.

A PAP lengyel nemzeti hírügynökség pénteken a lengyel biztonsági bizottság vezetőjére, Zbigniew Hoffmannra hivatkozva arról számolt be, hogy Lengyelország az ország nyugati részéről az ország keleti részére helyezi át egyes katonai alakulatait.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!