13 ezer milliárd forintnyi diákhitel-tartozást enged el Joe Biden kormánya

2023. július 14. – 23:43

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kormánya bejelentette, hogy elengednek 39 milliárd dollárnyi (13 ezer milliárd forint) diákhitel-tartozást – írja a BBC. A döntés 804 ezer olyan hitelest érint, akik jövedelemalapú törlesztési tervvel rendelkeznek.

Az oktatási minisztérium közlése szerint az amerikai diákhitelesek a következő hetekben kapnak értesítést arról, hogy elengedik-e a hitelüket. A bejelentés néhány héttel azután született, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította Biden egy korábbi, szélesebb körű diákhitel-törlési tervét.

Az oktatási tárca szerint a lépés kijavítja azokat az adminisztratív hibákat, amelyek miatt a hitelfelvevők egy részének kifizetései nem számítottak bele a diákhitel-kedvezményre való jogosultságba. „Túl sokáig a hitelfelvevők egy olyan hibás rendszer résein estek át, amely nem tudta pontosan nyomon követni az elengedés felé vezető útjukat” – mondta Miguel Cardona amerikai oktatási miniszter egy nyilatkozatban.

Biden korábbi terve 430 milliárd dollárnyi diákhitel-tartozást engedett volna el, ami több mint 140 ezer milliárd forintnak felelne meg. Ez az éves magyar GDP több mint kétszerese. Még ez is csak egy töredéke lett volna az 1,78 billió dolláros, átszámítva körülbelül 600 ezer milliárd forintos teljes amerikai diákhitel-tartozásnak.

Az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy az egyetemre járó diákok diákhitelt vesznek fel a tandíj fizetésére. A probléma csak az, hogy rengetegen soha nem tudják ezt visszafizetni, ami miatt nagyon sokan egy életre eladósodnak. Jelenleg több mint 43 millió főnek van diákhitel-tartozása, ami a lakosság körülbelül 13 százaléka. Bidenék döntésével az adósok egy töredéke járhat most jól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!