Az amerikai legfelsőbb bíróság keresztbe tett Biden egyik kampányígéretének, nem engedhető el a diákhitel

2023. június 30. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága lehetetlenné tette Joe Biden amerikai elnök egyik kampányígéretének teljesítését azzal, hogy megtiltotta a már 430 milliárd dollárra rúgó diákhitelek törlesztésének elengedését, írta a Reuters.

A bírák 6:3 arányban Biden ellen döntöttek, és hat konzervatív irányultságú államnak adtak igazat, amelyek tiltakoztak az ötlet ellen. A bíróság döntése csapást mért arra a 26 millió amerikai hitelfelvevőre is, akik a terv 2022. augusztusi bejelentése után kértek könnyítést.

Az indoklást John Robert főbíró írta, hozzá csatlakozott a bíróság öt másik konzervatív tagja, míg három liberális képviselő különvéleménnyel élt.

Robert szerint gyenge lábakon állt a Biden-kormányzat azon érvelése, hogy a hitelelengedési program csak egy másik, már futó program módosítása. A főbíró szerint egy ilyen intézkedéshez kongresszusi jóváhagyásra lenne szükség.

Egy tüntető, aki a diákhitel eltörlését szeretné – Fotó: Bryan Olin Dozier /NurPhoto / AFP
Egy tüntető, aki a diákhitel eltörlését szeretné – Fotó: Bryan Olin Dozier /NurPhoto / AFP

A főbíró úgy látja, hogy míg korábban egy szűk rétegre vonatkozott a hitel elengedése, addig a Biden-terv túlzással élve az ország összes hitelfelvevőjére vonatkozott.

A Reuters egy fehér házi forrást is idézett, aki azt mondta, felkészültek erre a bírósági döntésre is, Biden pedig az ítélet nyomán új intézkedéseket jelent be a diákhitel-felvevők védelmére.

Biden egyik kampányígérete az volt, hogy törli az 1,6 milliárd dollárnyi szövetségi diákhitel-adósság egy részét. Már ekkor bírálták a republikánusok, a felsőoktatásban tanulók igazságtalan kedvezményének látták a tervet. Bidenék terve szerint 10 ezer dollárnyi adosságot engedtek volna el azoknak a 125 ezer dollár alatt kereső amerikaiknak, aki főiskolai tanulmányukra vettek fel kölcsönt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!