Többé nem kapnak nyilvános nevet az állatok a bécsi állatkertben

2023. július 13. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Többé nem kapnak nyilvános nevet az állatok a bécsi Schönbrunni Állatkertben. Az állatkert vezetése a fajvédelemre hivatkozva döntött így – írja az osztrák főváros külképviseleti irodájának közleménye.

A Schönbrunni Állatkertben nemrég kis prérikutyák és egy nőstény orángutánkölyök is született. A hírt mindkét esetben kommunikálták, azonban az állatokat nem
nevezték néven. Ez tudatos döntés volt, ugyanis a jövőben egyetlen állatnak sem akarnak nevet adni – legalábbis nem nyilvánosan.

A bécsi állatkertben eddig sem volt minden állatnak neve, jellemzően csak néhány népszerűbb fajt, például zsiráfot, medvét vagy elefántot emeltek ki névadásra, csótányt, ráját vagy kaméleont pedig sohasem. „Olyan ez, mintha egyes állatfajokat értékesebbnek tartanánk másoknál, miközben mindegyiknek ugyanúgy szüksége van a védelmünkre és a gondoskodásra” – mondta Stephan Hering-Hagenbeck, a Schönbrunni Állatkert igazgatója, amikor a Tiroler Tageszeitungnak nyilatkozott az állatkert döntéséről.

Az igazgató nem finomkodott, amikor a veszélyeztetett fajok helyzetéről beszélt. „A szemünk előtt zajlik az emberi történelem legnagyobb, tömeges fajkihalása. Egyes állatfajok már most is csak emberi gondozásban léteznek, sok pedig örökre eltűnt erről a bolygóról”. Hering-Hagenbeck megértést kért a döntéshez, amely szerinte azért született, mert a fajmegőrzés tekintetében az utolsó előtti pillanatban vagyunk, és csak akkor járhatunk sikerrel, ha nem az egyedekre, hanem a populációra koncentrálunk.

A jövőben a bécsi állatkert külső kommunikációja is ehhez igazodik, és a cuki állatnevek keresése helyett a fajvédelemre kerül a hangsúly. Ennek megfelelően az örökbefogadói rendszer is megváltozik, itt is a fajokat és állatcsoportokat lehet majd támogatni az egyes állatok örökbefogadása helyett.

Belső használatra természetesen továbbra is adnak neveket, hiszen a gondozók napi munkájához elengedhetetlen, hogy ilyen módon azonosítsák az állatokat. Így valójában a nemrég született orángután is kapott nevet, amit azonban csak az állatkerti berkeken belül használnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!