Ukrán hírszerzés: Oroszország robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyezett el a zaporizzsjai atomerőmű tetején

2023. július 5. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hírszerzés jelentésére hivatkozva azt mondta, Oroszország robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyezett el a zaporizzsjai atomerőmű tetején.

„Talán azért, hogy egy erőmű elleni támadást szimuláljanak. Talán más forgatókönyvük van. Mindenesetre a világ látja, hogy a zaporizzsjai atomerőművet fenyegető egyetlen veszélyforrás Oroszország és senki más” – fogalmazott.

„Sajnos a kahovkai vízerőmű elleni terrortámadásra nem érkezett gyors és nagyszabású válaszlépés. Ez pedig újabb gonoszság elkövetésére ösztönözheti a Kremlt” – tette hozzá.

A moszkvai csapatok 2022. március óta tartják megszállva a létesítményt, ahol Ukrajna múlt héten nukleáris katasztrófavédelmi gyakorlatokat is tartott egy esetleges támadásra készülve. Az erőmű biztonságával kapcsolatban a háború során végig aggodalmak merültek fel, és mindkét fél egymást vádolta az épület elleni támadásokért. A Nova Kahovka melletti Dnyeper-gát felrobbanása óta fokozódott a feszültség, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júniusban meg is vádolta Oroszországot azzal, hogy terrortámadást készítenek elő az erőműben. Moszkva tagadta a vádakat. A kijevi hírszerzés június 30-i jelentése szerint az orosz csapatok elkezdték elhagyni az erőmű területét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!