BBC: A Wagner a kudarcba fulladt minilázadás után is folytatja a toborzást

2023. június 30. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Prigozsin-féle Wagner zsoldoshadsereg még mindig toboroz harcosokat Oroszország-szerte, néhány nappal azután, hogy a minilázadásuknak hirtelen vége szakadt, amikor vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin megegyezett Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel, megállította a Moszkva felé menetelő harcosait, és Belaruszba távozott - írja a BBC.

A jelek szerint ez nem nagyon akasztotta meg a korábban börtönökben is toborzó zsoldossereg működését. A BBC újságírói több, nyilvánosan elérhető telefonszámot is felhívtak, amelyeken keresztül jelentkezni lehet a magánhadsereg soraiba. Egy tucat toborzóközpontot hívtak fel a brit lap újságírói arra hivatkozva, hogy a testvérük fontolgatja a csatlakozást. Mindegyik elérhetőségen azt mondták nekik, hogy

persze, lehet jelentkezni továbbra is.

A Wagner kapcsolattartóinak listája egyébként többnyire bokszklubokban, edzőtermekben és harcművészeti képzőközpontokban van kihelyezve szerte Oroszországban.

Többen, akik felvették a telefont, hangsúlyozták, hogy az új tagok magával a zsoldoscsoporttal kötnek szerződést, nem pedig az orosz védelmi minisztériummal. Ez azt jelentheti, hogy a Wagner-csoport Oroszországban maradt része sem tervezi megkötni azt a szerződést a minisztériummal, amit Prigozsin korábban megalázónak nevezett, és ami végképp elmérgesítette a viszonyt közte és az orosz katonai felsővezetés között.

Szimpatizáns a Wagner-csoport zászlajával Rosztovban 2023. június 24-én – Fotó: Stringer / Reuters
Szimpatizáns a Wagner-csoport zászlajával Rosztovban 2023. június 24-én – Fotó: Stringer / Reuters

„Semmi közünk a védelmi minisztériumhoz” – bizonygatta a volgográdi Szpartak sportklub egyik munkatársa a telefonban a BBC álnéven bejelentkező újságírójának. „Semmi sem állt le, még mindig toborzunk” – mondta.

„Dolgozunk. Ha valami megváltozott volna, szóltak volna nekünk. De nem szóltak semmit” – erősítette meg egy toborzó a dél-oroszországi Krasznodarból. Egy másik toborzó azt is mondta, hogy aki jelentkezik, az másnap már be is vonulhat, és most már Belaruszba is lehet menni.

Egy Wagner-harcos szerződése hat hónapra szól, a havi fizetése nagyjából 940 000 forintnak felel meg.

Prigozsin lázadása láthatóan komoly zavart okozott az orosz felsővezetésben. Bár szombaton Putyin hazaárulónak nevezte a felkelőket, és büntetőjogi felelősségre vonást is kilátásba helyezett, kedden megszűntették az eljárást a Wagner ellen – arra hivatkozva, hogy már nem lázadnak, tehát a bűncselekmény sem áll fenn. Prigozsin a hét elején a Wagner-harcosok egy részével Belaruszba távozott. Orosz források szerint a Putyinnal és Lukasenkoval kötött megállapodás értelmében a jövőben Belarszban és Oroszországban is lehet Wagner-bázis. Úgy néz ki viszont, hogy Ukrajnában már nem fognak harcolni – ezt csütörtökön hivatalosan is bejelentette az orosz parlament védelmi bizottsága, miután a Wagner nem írta alá a szerződést a minisztériummal.

Ennek ellenére a BBC újságírójának az egyik toborzó azt mondta, Ukrajnába is toboroznak. Arra kérdésre, hogy júliustól változik-e valami, azt válaszolta, nem tudja, de reméli, hogy nem.

Kérdés, hogy a jövőben miből fog működni a Wagner. A csütörtöki bejelentés értelmében ugyanis mostantól az állami források sem járnak nekik, pár napja pedig maga Putyin jelentette ki (bár lehet, hogy csak Prigozsin lekicsinylésének céljából), hogy a Wagner kizárólag orosz állami támogatásból működik. Ez szembemegy azzal a korábbi álláspontjával, miszerint az államnak semmi köze a számos háborús bűncselekmény elkövetésével vádolt magánhadsereghez.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!