Putyin azt állítja, hogy egy év alatt 86 milliárd rubelt költöttek a Wagnerre

2023. június 27. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden újabb beszédet tartott. Megismételte számos korábbi állítását, köztük azt, hogy a biztonsági erők nélkül „az ország káoszba süllyedt volna”, továbbá a lázadásban meghalt orosz pilótákról azt mondta, hogy „sajnálja a veszteségeket”, „bajtársaink a haza védelmében vesztették életüket”.

Közben a Sky News azt írja, hogy az orosz elnök néhány utóbbi nyilatkozatában azt állította, hogy a Wagner zsoldoscsoportot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. Az orosz elnök szerint az állam 86 milliárd rubelt (kb. 338 milliárd forintot) költött a Wagnerre 2022 májusa és idén május között.

Putyin azt is állította, hogy a lázadást keltő Prigozsin ugyanebben az időszakban majdnem ugyanennyit keresett az élelmiszer- és vendéglátóipari vállalkozásából. A zsoldoscsoport Oroszország nevében harcolt Ukrajnában, de elkülönül a védelmi minisztérium által vezetett orosz erőkétől.

Prigozsin többször állította, hogy csapatai nem kaptak elegendő utánpótlást és lőszert az orosz államtól, és ezt követően több veszteséget szenvedtek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!