Az ukrán vezérkari főnök szerint nyugati vadászgépekre és több lőszerre lenne szükségük

2023. június 30. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Több nyugati fegyverre, köztük vadászgépekre lenne szükségük ahhoz, hogy az ukrán ellentámadás gyorsabban haladhasson, többek között erről beszélt Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök a Washington Postnak adott interjújában.

Zaluzsnij szerint a legfontosabb nyugati támogatóik soha nem indítanának meg egy offenzívát megfelelő légi fölény nélkül, Ukrajna nem kapott modern vadászgépeket, mégis azt várják el tőle, hogy hamar visszaszerezze az oroszok által elfoglalt területeket. „Nem 120 gépre lenne szükségem, nem az egész világot akarom fenyegetni velük. A korlátozott mennyiség elég lenne” – mondta. Emellett szerinte legalább annyi tüzérségi lőszerre lenne szükségük, mint az oroszoknak, azonban tízszeres a különbség.

Valerij Zaluzsnij tábornok 2022. december 28-án Kijevben – Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP
Valerij Zaluzsnij tábornok 2022. december 28-án Kijevben – Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP

A tábornokot emiatt is kiborítja, ha azt hallja, hogy az ellentámadás lassabban indult el a vártnál. Szerinte a csapataik minden egyes nap visszaszereznek területet, még ha az éppen csak ötszáz méter előrenyomulást jelent is. Azt mondta, hogy ez nem egy műsor, amit az egész világ figyel, hanem „minden nap, minden méterért vért áldozunk.”

Az interjú megjelenése után beszélt az ellentámadásról Mark Milley amerikai vezérkari főnök is. A Guardian szerint azt mondta, hogy az offenzíva lassabban megy, mint sokan jósolták, de őt ez nem lepte meg, és az ukránok stabilan haladnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!