Súlyos pénzbüntetést és felfüggesztett börtönbüntetést kapott az Audi volt vezérigazgatója a dízelbotrány miatt

2023. június 27. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A müncheni bíróság gondatlanságból elkövetett csalás miatt, első fokon 1,1 millió euró (kb. 400 millió forint) pénzbüntetésre, valamint egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Rupert Stadlert, az Audi egykori vezérigazgatóját a 2015-ben kirobbant dízelbotrányban való érintettsége miatt, írja az Automotive News Europe.

Az ügyészség azzal vádolta a hatvan éves menedzsert, hogy azt követően sem akadályozta meg a hatósági környezetvédelmi vizsgálatokat csalással teljesítő dízelmotoros autók gyártását és forgalmazását, hogy értesült a visszaélésekről. A Volkswagen-konszern márkáinak 2010-es évek környékén gyártott korszerű dízelmotorjaihoz olyan szoftvert fejlesztettek, amely érzékelte, hogy az autó motorját álló helyzetben járatják-e, vagy a forgalomban. Az előbbi esetben elvette a teljesítményt, de megfelelt a környezetvédelmi előírásoknak, különösen a nitrogénoxid-kibocsátási határértékeknek, a forgalomban viszont ezt akár nyolcszorosan túllépték a csalószoftverrel szerelt autók.

Az egykori Audi-vezér a bíróság előtt kitartott ártatlansága mellett és a mérnököket okolta azért, mert nem sikerült feltárni a széles körben elterjedt csalást, végül idén májusban beismerő vallomást tett. Az ügyészek eredetileg 2 millió euró bírságot akartek kiszabni Stadlerre, az indoklásban az Audinál és a Volkswagennél szerzett jövedelmére, illetve ingatlanvagyonára hivatkoztak. A márka korábbi vezetője és az ügyészség július 4-ig fellebbezhet a mostani döntéssel szemben.

A dízelbotrányban való részvételért korábban szintén elítélték az Audi korábbi vezetésének két további tagját, a motorfejlesztésekért felelős Wolfgang Hatzet, aki két év felfüggesztett börtönbüntetést és 400 ezer euró (kb. 147 millió forint) pénzbüntetést kapott, illetve a márka dízelrészlegének vezetőjét Giovanni Pamiót, aki egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 50 ezer euró (18,5 millió forint) pénzbüntetést kapott.

A Telexen részletesen foglalkoztunk a dízelbotrány körülményeivel és következményeivel. Cikkünkből kiderült, hogy bár az ügy eredetileg csak a Volkswagen-konszern márkáit érintette, később azonban bebizonyosodott, hogy több autógyártó csalt a dízeleivel, ami a globális autóipar jelentős fordulatához vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!