Pew Research Center: A magyarok többsége nem bízik Amerikában, Bidenben meg pláne nem

2023. június 27. – 16:22

Pew Research Center: A magyarok többsége nem bízik Amerikában, Bidenben meg pláne nem
Tüntetők a budapesti amerikai nagykövetség előtt 2023. április 12-én, David Pressman nagykövet bejelentése közben – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy felmérés alapján beérett a kormány Amerika-ellenes kampánya: a magyarok többsége negatív véleménnyel van az Egyesült Államokról, derül ki a Pew Research Center nemzetközi közvélemény-kutatásából. A 23 országban készült felmérés szerint míg a világ különböző pontjain inkább szimpatikusnak tartják Amerikát, Magyarországon a többség elutasító volt az USA-val szemben.

A magyarok véleménye viszont nagyjából egybeesett a világ többi részén megkérdezett válaszadókkal kapcsolatban arról, hogy az Egyesült Államok beavatkozik más országok politikájába – persze más kérdés az, hogyan ítélték meg ebből a szempontból Washington politikáját.

A Pew Research idén tavasszal végzett felmérése szerint a válaszadók stabilan az Egyesült Államokat tartják a világ vezető gazdasági hatalmának, és nagyra tartják az amerikai szórakoztatóipar, a hadsereg és a tudomány jelentőségét is. A felmérésben 27 285 embert kérdeztek meg február 20. és május 22. között.

A magyarok többsége nem szimpatizál Bidennel

Az amerikai kutatóközpont felmérésének eredményei szerint a felmért országok lakosainak többsége bízik az Egyesült Államokban, és inkább jó véleménnyel van róla. A huszonhárom ország közül egyedül Magyarországon adtak több negatív választ a kérdésre:

míg 2016-ban a magyar válaszadók 62 százaléka, 2019-ben pedig 66 százaléka volt kedvező véleménnyel az USA-ról, addig idén tavasszal csak a magyarok 44 százaléka mondta ezt. Ezzel ellentétben pedig a kedvezőtlen vélemények aránya 32-ről 51 százalékra nőtt.

A felmérésben hozzátették, hogy az Egyesült Államokról itthon inkább a Fidesz-szavazók vannak negatív véleménnyel.

„Gyakran alakították Amerika globális megítélését a lépései a világpolitikában, a felmérés pedig kiemeli, hogy az amerikai külpolitikáról alkotott közvélemény igen összetett” – írja a Pew Research a felmérés összefoglalójában.

Hozzátették, hogy míg a megkérdezettek 82 százaléka szerint az USA nagy mértékben beavatkozik más országok belügyeibe, 61 százalékuk szerint azonban ezzel együtt hozzá is járult az ország a világ békéjéhez és stabilitásához. A magyarok ebből a szempontból sem követik a nemzetközi fősodort: közel kétharmaduk szerint az USA nem járul hozzá a globális békéhez és stabilitáshoz.

A 23 ország mediánértékei alapján a megkérdezettek 50 százaléka szerint Washington nem veszi eléggé figyelembe más országok érdekeit a külpolitikai döntéseinél – míg 49 százalékuk szerint igenis tekintettel van az USA magán kívül másokra is. Magyarország ebből a szempontból is kitűnik: csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy az USA tekintettel van más államokra is külpolitikai döntéseinél. Igaz, már a Trump-kormányzat idején, 2018-ban is hasonlóan alacsony (17 százalék) volt a pozitív vélemények aránya Magyarországon az amerikai külpolitikáról.

A világ legtöbb országában azonban jócskán emelkedett az Egyesült Államok népszerűsége az elmúlt években, és ez a kutatók szerint is hozzákapcsolható Donald Trump exelnök távozásához és Joe Biden elnökségéhez.

Lengyel–magyar ellentét az Amerika-viszonyban

A legpozitívabb véleményeket Lengyelországban és Izraelben mérték az Egyesült Államokról: míg a lengyelek 93 százalékának, addig az izraeliek 87 százalékának szimpatikus Washington politikája.

Feltűnő, hogy a skála két végén Lengyelország és Magyarország áll, a két történelmi jóbarát szembenállása pedig különösen Joe Biden megítélésével kapcsolatban. Míg a lengyelek 83 százaléka bízik az amerikai elnökben, addig a magyarok 19 százaléka vallja csupán ugyanezt.

Az Egyesült Államok iránt érzett szimpátia; Joe Biden elnökségébe vetett bizalom; az USA által szolgáltatott béke és stabilitás; és Washington figyelme más országokra. Mind a négy kérdésben élesen más a lengyelek és a magyarok véleménye – Forrás: Pew Research Center
Az Egyesült Államok iránt érzett szimpátia; Joe Biden elnökségébe vetett bizalom; az USA által szolgáltatott béke és stabilitás; és Washington figyelme más országokra. Mind a négy kérdésben élesen más a lengyelek és a magyarok véleménye – Forrás: Pew Research Center

Ez persze összefügghet azzal is, hogy míg Biden fontos stratégiai partnerként tekint Lengyelországra az orosz–ukrán háború miatt – legyen szó például az amerikai elnök tavaszi varsói látogatásáról –, addig Magyarországra inkább páriaként tekint: az EU tagországai közül egyedüliként nem hívta meg hazánkat az általa rendezett demokráciacsúcsokra sem. De valószínűleg köze lehet ennek a lengyel és a magyar kormány eltérő Ukrajna-politikájához is, erről korábban a budapesti lengyel nagykövet is élesen nyilatkozott.

Érdekes egyébként, hogy Trump Magyarországon mért szimpátiaértékei is nagyjából csak 30 százalék körül mozogtak – az eddig elvégzett felmérésekben pedig egyedül Barack Obama volt az, aki elnyerte a magyarok többségének szimpátiáját 58 százalékkal.

Nem Magyarország egyébként az egyetlen NATO-tagállam, amely kevésbé bízik Biden elnökségében: Spanyolország, Franciaország, Görögország és Olaszország lakosságának a többsége is inkább bizalmatlan Amerika vezetésével szemben. A közepes jövedelmű országokban, például Mexikóban vagy Brazíliában viszont egyértelműen pozitívabban értékelik Bident elődjéhez, Trumphoz képest.

Magas technológia, alacsony életszínvonal

Bár az elmúlt években egyre nőtt azok aránya, akik Kínát meghatározóbb gazdasági hatalomnak tartották az Egyesült Államoknál, 2023 tavaszára ez a trend világszerte megfordult – egyedül Olaszországban nevezte a többség Kínát nagyobb gazdasági erőnek.

A megkérdezettek szerint magasabb színvonalú az amerikai technológia, az egyetemi világ, a katonaság és a szórakoztatóipar is a világ más fejlett országaihoz képest.

Életszínvonalban viszont már nem tartják ennyire nagyra az USA-t a fejlett országok lakói a Pew Research felmérése szerint. A nyugat-európai országokban például úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok kevésbé toleráns és biztonságos hely a hazájukhoz képest – a demokrácia és a politikai stabilitás tekintetében viszont hasonlóak hozzájuk.

A felmérés adatait bővebben itt böngészheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!