Biden: Oroszország soha nem fog győzni Ukrajnában, megbüntetjük az orosz háborús bűnösöket

2023. február 21. – 18:22

frissítve

Biden: Oroszország soha nem fog győzni Ukrajnában, megbüntetjük az orosz háborús bűnösöket
Joe Biden gyerektársaságban – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkényurak egyetlen szóból értenek: a nem-ből. Nem, nem fogod elfoglalni az országomat. Nem, nem veszed el a szabadságomat. Nem, nem veszed el a jövőmet. Csak ismételni tudom azt, amit egy éve ugyanitt elmondtam: egy birodalmi vágyakat dédelgető diktátor soha nem fogja elvenni az emberek szabadságvágyát. A kegyetlenség soha nem fogja a szabad emberek akaratát megtörni. Oroszország soha nem fog győzni Ukrajnában, soha.

Így indította Joe Biden váratlan és példátlan kijevi látogatása utáni lengyelországi beszédét – melyet néhány órával Vlagyimir Putyin parlamenti helyzetértékelője utánra időzített. Az amerikai elnök a varsói Királyi palotában összezsúfolódó többezres tömeg előtt személyesen is az orosz elnököt tette felelőssé a háborúért:

Ez a háború nem volt szükségszerű. Ez egy tragédia, ami Putyin választásából született meg. Minden egyes háborús nap az ő felelőssége. Egyetlen szavával véget vethetne a háborúnak. Ilyen egyszerű: ha vége az orosz inváziónak, vége a háborúnak. Ukrajna nem hagyhat fel egyoldalúan saját védelmével, mivel ha felhagyna a harccal, az az ország végét jelentené.

Biden Lengyelországot az Egyesült Államok „nagy szövetségese”-ként méltatta, majd összefoglalta, milyen tanulságokkal szolgált a néhány nap híján egy éve kezdődött orosz invázió a nyugati szövetségesek számára. Putyin inváziója a NATO, a demokratikus rendszerek és az egész világ számára kihívást jelentett, de

  • „miközben egy évvel ezelőtt a világ Kijev elestére készült”, a város ellenállt, jelenleg is szilárdan, „és ami a legfontosabb: szabadon” áll az orosz agresszió útjában.
  • Az orosz elnök úgy gondolta, hogy harckocsijai napok alatt lerohanják Ukrajnát, azonban a „demokratikus ellenállás” szívósnak bizonyult, és mára szétzilálta az orosz hadsereget.
  • A Kreml azon számítása is hamisnak bizonyult, hogy támadásával a NATO-n is repedéseket idéz elő; „ma a Szövetség szilárdabbá vált”. Biden szerinte a NATO egységes Ukrajna támogatásának folytatásában is. Az elnök dicsérte az Európai Uniót is, mely képes volt „felnőni az alkalomhoz”, és példátlan mértékű támogatásban részesítette a harcoló ukránokat.
  • a kezdeti hónapokban fenyegető globális élelmiszerválságot is sikerült az EU és a G7-ek összefogásával megoldani, „Putyinnak nem sikerült kiéheztetnie a világot”.

A helyzetértékelést követően Biden leszögezte, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mögött áll egészen az ország honvédő háborújának lezárásáig. Figyelmeztette hallgatóságát, hogy Ukrajnának „kemény és keserű” napokra kell számítania az elkövetkezendő egy évben, de ő hisz abban, hogy a szövetségesei támogatásával végül Kijev kerül ki győztesen a háborúból.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy az Oroszország által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények és háborús atrocitások nem maradnak büntetlenül, és bejelentette, hogy az USA a héten újabb szankciós csomaggal rukkol elő a háborúért felelős orosz vezetők és cégek ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!