Lukasenko harci készültségbe helyezte a hadsereget Prigozsin miatt

2023. június 27. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Harci készültségbe helyezte hadseregét a belarusz elnök. Alekszandr Lukasenko erről kedden számolt be, bár szavaiból kiderült, hogy a döntés már június 24-én lépett életbe, a Jevgenyij Prigozsin vezette zsoldoshadsereg oroszországi lázadása alatt.

„Sok honfitársunk szívére vette a történteket… Mert a mi hazánk Breszttől Vlagyivosztokig tart – ez a föld a szabadságot és az itt élő népeinket jelenti” – mondta a Ria Novosztyi szerint Lukasenko, a korábbinál szokatlanabbul nagy egységet húzva Belarusz és Oroszország között. (Az országát 1994 óta vezető, legutóbb 2020 augusztusában vitatható tisztaságú választásokon győztes elnök és Moszkva viszonya a szoros kapcsolat ellenére ellentmondásos. A kilencvenes években Lukasenko a posztszovjet nosztalgiára építve népszerű volt Oroszországban is, így akkor támogatta a két ország valódi közös állammá formálását, abban a reményben, hogy így Oroszország vezetője is lehet. A 2000-es években ez változott, amikor Moszkva javasolta a szorosabb kapcsolatot, akkor Lukasenko próbált kibújni ez alól, érezve, hogy ez az ő hatalmának csökkentését jelentené Belaruszban is.)

Lukasenko bejelentése a háborús készültségről – három nappal annak megtörténte után – különösen meglepő, mivel a hivatkozási alapot jelentő Jevgenyij Prigozsin épp Belaruszba távozott Oroszországból, miután az egynapos lázadás váratlanul befejeződött. Prigozsin a csapatait – amelyek összesen 8-25 ezer fő közötti létszámot tehetnek ki, de a lázadáskor közelebb lehetett a kisebbik számhoz – visszarendelte, ő maga pedig, Lukasenkóval való egyezkedés nyomán Belaruszba ment.

Ez komoly fegyvertény volt Lukasenkónak, aki így növelheti mozgásterét Moszkvával szemben, jelezve, hogy nélkülözhetetlen partnere a Kremlnek. Vlagyimir Putyin elismerte Lukasenko szerepének fontosságát a konfliktus gyors rendezésében, ami nyílt elismerése annak, hogy Putyinnak nem feltétlen alárendeltje Lukasenko.

A belarusz elnök a nyilatkozattal arra is utalt, hogy a stabilitást ő biztosítani tudta országában. Azt nem mondta, de közvetve így is érzékeltette, hogy ugyanez most Oroszországban nem sikerült.

„Harminc éve készülök a háborúra. Ezért élünk most békében” – mondta Lukasenko.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!