Megkezdték a Titanicnál összeroppant tengeralattjárót kísérő hajó vizsgálatát

2023. június 25. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hétvégén eltűnt, és mint azóta kiderült, az óceán mélyén szétszakadt Titan tengeralattjárót kísérő Polar Prince szombaton reggel tért vissza az új-fundlandi St John's városának kikötőjébe, és a helyszíni beszámolók szerint a kanadai hatóságok rögtön meg is kezdték a vizsgálatát – írja a BBC.

A Polar Prince volt az a hajó, amellyel a Titant odavontatták a merülés helyszínére, és ha a tragédia nem történik meg, visszafele is így utazott volna a tengeralattjáró. A hajó a tengeralattjáró eltűnése után részt vett a keresésben is, a fedélzeten az OceanGate személyzete mellett az áldozatok több családtagja is ott tartózkodott a kikötéskor.

A kanadai hatóságok már pénteken bejelentették, hogy vizsgálatot fognak indítani az ügyben, ám mivel más országok is bekapcsolódhatnak ebbe, az egyelőre nem világos, hogy ki fogja vezetni majd ezt. A Polar Prince szerepe mellett azt is meg fogják majd nézni, hogy pontosan milyen anyagokból állt össze a Titan külső borítása.

Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy voltak, akik már 2018-ban is jelezték a cégnek, hogy a Titan nem túl biztonságos, de ezek a hangok állításuk szerint süket fülekre találtak. Stockton Rush, a cég vezérigazgatója, aki a többi utassal együtt odaveszett a tengeralattjáró összeroppanásakor, egy alkalommal alaptalan siránkozásnak nevezte az egyik szakértő által felvetett aggályokat. James Cameron, a Titanic rendezője, aki maga is számtalanszor járt a hajó roncsainál, a BBC-nek azt mondta, hogy a csontjaiban érezte a tengeralattjáró elvesztését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!