Lengyelország perelni akar a hagyományos dízeles és benzines autók betiltása miatt

2023. június 12. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország azt tervezi, hogy pert indít, amiért az Európai Unió 2035 után betiltaná az új belsőégésű motoros autókat. Anna Moskwa éghajlat- és környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban keresetet nyújtanak be az EU legfelső szintű bíróságához a döntés ellen, írja a Politico és a Welt.

A lengyel kormány a javaslat ellen szavazott. Korábban többek között a németek is megakasztották a döntést, de végül engedtek, így már nem maradt elég ellenző a blokkoláshoz. (Cserébe a németek az e-üzemanyagokra csikartak ki engedményt, amelyekről ebben a cikkben írtunk bővebben, a tiltás lehetséges következményeit pedig ebben és ebben a cikkünkben részleteztük.)

„A megoldás, hogy 2035-ben betiltják a belsőégésű motorokat, káros az összes európai gazdaságnak” – érvelt Anna Moskwa hétfőn.

„Úgy gondolom, hogy ha ma hozunk egy döntést 2035-re, akkor ma meg kell vizsgálnunk a következményeit a következő évekre.”

A miniszter szerint hiányzik a társadalmi és gazdasági hatások vizsgálata, „ami botrányos”.

A javaslat része az EU éghajlatvédelmi intézkedéseinek. Anna Moskwa arról beszélt, hogy a lengyel kormány a csomag más elemeit is megtámadná az Európai Unió Bíróságán.

A Politicónak egy bizottsági szóvivő arról beszélt, hogy biztosak a javaslataik jogi megalapozottságában.

„Próbálják meg”

– válaszolt egy másik, anonim bizottsági tisztségviselő, aki szerint az egész EU arra vár, hogy Lengyelország tartsa be az uniós bírósági ítéleteket. (A varsói kormány épp néhány napja kérdőjelezte meg egy ítélet jogalapját.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!