Nemzetközi bizottságot állítana fel Erdoğan az ukrajnai gátrobbanás kivizsgálására

2023. június 7. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolja Recep Tayyip Erdoğan – erről a török elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett, írja a Sky News.

Erdoğan szerint a Nova Kahovka-i gátszakadás miatt olyan vizsgálóbizottságot kell felállítani, amelyben Ukrajna és Oroszország mellett közvetítőként Törökország és az ENSZ is részt vesz. „Törökország kész mindent megtenni az ügy érdekében, Erdogan elnök pedig megjegyezte, hogy a gabonafolyosóról szóló tárgyalások formátumát lehetne követni” – írták a török elnök Twitter-oldalán.

Erdoğanék közleménye hozzátette, hogy erősíteni kell a tárgyalásokhoz való visszatérést, mert „a konfliktus elhúzódásával lehetetlen megelőzni az áldozatok számának napról napra történő növekedését”.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában egy kormányülésen 2023. június 6-án – Fotó: Presidential Press Office / Handout via Reuters
Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában egy kormányülésen 2023. június 6-án – Fotó: Presidential Press Office / Handout via Reuters

A beszélgetésről az ukrán elnök is posztolt Twitteren: „Beszéltünk a kahovkai vízerőműnél elkövetett orosz terrorcselekmény humanitárius és környezeti következményeiről, beleértve a zaporizzsjai atomerőművet érintő kockázatokat is” – írja posztjában Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy egy listát is átadtak a török elnöknek arról, mire lenne szüksége Ukrajnának a katasztrófahelyzet kezeléséhez.

Korábban Törökország és az ENSZ közvetítésével állapodott meg Oroszország és Ukrajna egy humanitárius folyosó létesítéséről a Fekete-tengeren, aminek köszönhetően az ukrán gabona ki tudott jutni az ország partjairól. Erről itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!