Normális a sugárzási szint Zaporizzsjában, de komoly veszélytől tart az ENSZ atomügynöksége

2023. június 7. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is normális a sugárzási szint Európa legnagyobb atomerőművében az ukrajnai Zaporizzsjánál, írja a Sky News a RIA Novosztyi híre alapján, az orosz szövetségi orvosbiológiai ügynökség ugyanis naponta ellenőrzi a sugárzási szintet.

A Zaporizzsjai Atomerőmű 2023. március 29-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
A Zaporizzsjai Atomerőmű 2023. március 29-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A Nova Kahovka-gát átszakadása miatt aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, milyen hatása lehet ennek az atomerőműre. A létesítmény ugyanis a tönkrement tározóból kapta eddig a vizet a reaktorok és a nukleáris hulladék hűtéséhez.

Az ENSZ nukleáris felügyeleti szerve szerint ehhez az erőműnek egy másik tóból „néhány hónapra elegendő” víz áll még rendelkezésére. Azonban a gátszakadás így is „veszélyt jelent” az atomerőműre, mondta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi a Sky Newsnak, amennyiben ezt a vizet nem tudják biztosítani hosszú távon más forrásból.

„Egy tragikus ökológiai következményekkel járó nukleáris olvadást kockáztatnánk (…) Nem akarunk pánikot kelteni, de ez egy komoly helyzet, mert normális esetben garantált mennyiségű víz keringetésére lenne szükség ezekben a reaktorokban”

– mondta Grossi. „Ha elveszítjük ezt a garanciát, akkor gond lesz. Lehet ezt tologatni néhány nappal vagy héttel tovább, de a probléma velünk fog maradni.” A NAÜ-vezér hozzátette, hogy a jövő héten tervezik meglátogatni csapatával az erőművet, hogy felmérjék az ottani helyzetet, amit egyébként nagyban befolyásol az, hogyan alakul a Dnyeper folyása a következő napokban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!