Herszon oroszbarát vezetője szerint a Nova Kahovka-i gát összeomlása előnyhöz juttatta az orosz hadsereget

2023. június 7. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Herszon megye oroszbarát vezetője, Vlagyimir Szaldo azt mondta, hogy a Nova Kahovka-i gát átszakadása taktikai előnyhöz juttatta az orosz hadsereget. A Moszkva által beiktatott kormányzó az ukránokat tette felelőssé a katasztrófáért, de szerinte a tragédia előnyhöz juttatta az orosz hadsereget.

„Katonai szempontból a helyzet úgy alakult, hogy operatív és taktikai szempontból az orosz erőknek kedvez” – mondta Szaldo a Kreml-barát Vlagyimir Szolovjov televíziós műsorvezetőnek. A kormányzó szerint a gát lerombolása és az ebből eredő árvíz megkönnyíti Oroszország számára a védekezést az esetleges ukrán ellentámadással szemben a térségben.

„Ezzel saját maguknak ártottak. Az volt a számításuk, hogy a gát felrobbantásával valamilyen stratégiai vagy műveleti előnyhöz juttatják az ukrán fegyveres erőknet. De nem fognak tudni semmit sem tenni” – mondta.

Az erőmű és a közeli Nova Kahovka városa már több mint egy éve orosz megszállás alatt áll, és Ukrajna korábban is figyelmeztette arra a nemzetközi közvéleményt, hogy bizonytalan, mire szánhatják el magukat az oroszok a gáttal kapcsolatban. Ukrajna a gáton történt robbanásért is Oroszországot teszi felelőssé: a kijevi nemzetbiztonsági tanács szerint a vízerőművet belülről robbantották fel, hiszen „lehetetlen”, hogy külső támadással lehessen ekkora kárt okozni. Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere és az orosz elnöki hivatal viszont az ukránokat okolja a katasztrófáért.

A gát látja el vízzel a Krím félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet is – utóbbira ugyan „negatív hatással lehet” a víztározó átszakadása, de egyelőre nincs közvetlen veszélyben. Azonban legalább 80 település van az árvíz által veszélyeztetett zónában, és közel 42 ezer ember lakóhelyét fenyegeti árvíz a katasztrófa miatt.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!