Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány miatt nem halad öt ország gazdáinak plusztámogatása

2023. június 5. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerint hiába állapodtak meg öt tagállammal, hogy feloldják az egyoldalú korlátozásokat bizonyos ukrán agrártermékekre, ennek eddig csak négyen tettek eleget.

Ukrajnából tavaly óta hozhatnak vámmentesen gabonát és számos más agrárterméket az EU-ba. Korábban ezeket főként tengeren keresztül, Afrikába és a Közel-Keletre adták el, de az orosz invázió kezdetben elvágta ezt az utat. Ugyan tavaly nyáron megegyeztek a vízi út újranyitásáról, de ezt egyrészt ellenőrzések lassítják, másrészt Oroszország csak korlátozott időre engedi a hosszabbítgatást.

Öt keleti EU-tag, köztük Magyarország panaszkodott, hogy az ukrán áru náluk ragadt ahelyett, hogy a korábbi célok felé vitték volna tovább. Négyen, köztük Magyarország a gazdák védelmében, de a feldolgozók bánatára egyoldalúan kitiltottak a területéről különféle ukrán mezőgazdasági termékeket. Az átmenő forgalmat (egy ideig Lengyelország kivételével) engedték.

Az egyoldalú intézkedések bevezetése után ragaszkodtunk hozzá, hogy közös uniós megoldásra van szükség, mondta hétfőn Miriam Garcia Ferrer. Az Európai Bizottság mezőgazdasági szóvivője szerint ezért javasoltak egy uniós szintű csomagot, amelybe az öt ország is beleegyezett április végén.

A javaslattal (amelyről bővebben itt írtunk) gyakorlatilag részben legalizálták a tiltásokat, de végül csak négyféle termékre, amelyek az Európai Bizottság szerint az EU-ba irányuló ukrán export túlnyomó részét adják. Az Európai Bizottság százmillió eurót is ajánlott azon az 56 millión felül, amit első körben adott három érintett országnak. (Magyarországnak ebből nem jutott, mert az uniós testület szerint az ukrán többlet csak ellensúlyozta az aszály miatt kiesett hazai termelést.)

Miriam Garcia Ferrert arról kérdezték, hogy Magyarország az alkuval szemben nem vonta vissza a korlátozásokat. A szóvivő szerint

az ötből négyen már kivezették az egyoldalú intézkedéseket, és „kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal”. Ugyanakkor nem tudtak előre haladni a csomag százmillió eurós támogatásról szóló részével amiatt, hogy a korlátozásokat nem vonták vissza.

Az uniós tagállamok április végén egyeztek bele – magyar ellenkezés nélkül –, hogy továbbra vámmentesen jöhessenek ukrán mezőgazdasági termékek. (Az öt ország ezt amúgy sem tudta volna leszavazni.) Az Európai Bizottság május elején viszont „uniósította” az addig egyoldalú korlátozásokat a búzára, a kukoricára, a repcemagra és napraforgómagra. A négy termék továbbra is szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az ötöket, rajtuk csak átvinni lehet.

Ez az intézkedés ma jár le. Miriam Garcia Ferrer kora délután közölte, hogy még nem döntöttek a hosszabbításról, de várhatóan ma megteszik. (A Politico több forrásból úgy értesült, reggel arról értesítették a tagállamokat, hogy szeptember közepéig tolnák ki az ideiglenes korlátozásokat.)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!