A hátán hozott le egy halálzónában rekedt hegymászót a Mount Everestről két nepáli serpa

2023. június 1. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Mount Everest halálzónájából mentett meg egy malajziai hegymászót a 30 éves Gelje serpa még két hete, a mentésről társával együtt egy videót is készítettek, amit feltöltöttek a YouTube-ra is.

A mentésről az Instagramon is sztorizó Gelje serpa a ChannelNewsAsiának azt mondta, hogy május 18-án egy kínai ügyfelét vezette a 8849 méter magas Everest csúcsára, amikor meglátta a malajziai hegymászót, aki a kötélbe kapaszkodva reszketett a rendkívüli hidegtől a hegy „halálzónának” nevezett részén. Itt a hőmérséklet akár mínusz 30 Celsius-fokig vagy az alá is süllyedhet.

Gelje hat órán keresztül 600 méteren át húzta lefelé a hegyről a mászót a Balcony területről a Déli-nyeregig, ahol egy másik serpa, Nima Tahi is csatlakozott a mentéshez.

„Hálózsákba bugyoláltuk, a havon vonszoltuk, vagy felváltva a hátunkon vittük a III-as táborba”

– mondta a mentésről Gelje.

A két nepáli serpa a 7162 méteren lévő hármas táborig vitte a mászót, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba. A YouTube-ra is feltöltött videón is látszik, hogy a serpa a hátán hozza lefelé a hegyről a halálzónában rekedt mászót:

Gelje egyébként tagja volt annak a keresőcsapatnak is, amelyik Suhajda Szilárdot próbálta felkutatni az utolsó ismert tartózkodási helyén, nagyjából 8700 méteres magasságban.

Múlt héten írtunk arról, hogy az idei hegymászószezonban eddig összesen tizenketten haltak meg a Mount Everesten, akkor még két nepáli és három külföldi hegymászót eltűntként tartottak nyilván, egyikük a magyar Suhajda Szilárd volt.

Suhajda Szilárd május 20-án este indult el a Mount Everest csúcstámadására. Az eredeti tervek szerint május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére. Az utolsó jelet aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapta a háttércsapat, akkor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan járt.

Pénteken mentőcsapat indult érte, de szombatra bebizonyosodott: Suhajda Szilárd valószínűleg nem élte túl a csúcstámadást. A Facebook-oldalán közölték, hogy a hegymászó mentőcsapat befejezte Suhajda keresését, nem találták meg a jelzett helyen. Az ATV Híradó értesülései szerint Suhajda Szilárd családja azt kérte, ha később meg is találják, hagyják a hegymászó holttestét a Mount Everesten.

Az Everest-mászás jelentőségéről, nehézségeiről ebben és ebben a cikkünkben lehet részletesen olvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!