Az egyik legjobb nepáli mentőcsapat keresi Suhajda Szilárdot

2023. május 26. – 23:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy helikopterpilótából és három profi serpából álló mentőcsapat indult el pénteken a Mount Everestre, hogy megtalálja Suhajda Szilárd hegymászót, akiről néhány napja semmi biztosat nem lehet tudni, mert megszakadt vele a kapcsolat, és szakértők szerint kicsi az esélye, hogy életben találják. A magyar hegymászóról csütörtökön írtunk először, miután egyedül indult a hegycsúcs felé oxigénpalack nélkül, és 8795 méteres magasságnál adott legutóbb jelet a nála lévő műholdas jeladó. Ebben a cikkben pedig szakértőket kérdeztünk a mentés nehézségeiről.

Pintér László, Suhajda Szilárd Mount Everest csúcstámadásának kommunikációs vezetője pénteken délután a Világgazdaságnak elmondta, hogy a három serpából álló mentőcsapat gyorsan halad a Hillary-lépcső irányába, ahol legutóbb látták a hegymászót. Hogy pontosan mikor érkeznek meg, azt nem árulta el a kommunikációs vezető, ahogy azt sem, hogy jelenleg merre járnak a serpák. Az várható, hogy a tapasztalt és kipihent serpák a megszokott négy napnál hamarabb jutnak majd fel az Everest magasabb régióiba, ahol jelenleg mínusz 30 foknál alacsonyabb hőmérséklet és 40-50 km/órás jeges szél lehet, de

több mint valószínű, hogy legkorábban holnap vagy holnapután érkezik új információ a mentésről.

Az Explorersweb szakportál cikkében bemutatják a négy főből álló mentőcsapat két tagját. A cikkben megszólaló serpákat Nepál legjobbjai közt tartják számon, közülük Mikel serpa nemrég tért vissza egy másik hegymászóért, Carlos Soriáért indított mentőakcióról, Gejle serpa számára pedig rövid időn belül ez lesz a második olyan mentőakció, amelyet nyolcezer méter fölötti magasságban hajt végre.

Mint meséli, a múlt héten egy csoportot kísért az Everestre, amikor észrevett egy bajba jutott hegymászót, ezért úgy döntött, hogy elmarad a csoport csúcstámadása, ehelyett levitte a négyes táborig az életveszélyben lévő mászót, majd átadta őt az ottani mentőegységnek. A bajba jutott Suhajda Szilárd keresésére induló három serpa a második, 6400 méteren lévő tábortól pénteken gyalog indult a Hillary-lépcső felé, eközben Simone Moro pilóta helikopterével járta be azt a környéket, ahol legutóbb látták a magyar hegymászót.

A cikkben megszólalt az Imagine Nepal hegymászócsapat vezetője, Mingma G is, aki elmondta, hogy tegnap a csapat két olyan serpája látta Suhajdát a kijelölt útvonaltól távol, akik ügyfelüket, egy hatvanéves kínai nőt kísértek a csúcs felé, de meg kellett állniuk. Arról is beszámol, hogy ebben a szezonban rendkívül hideg volt az Everesten, és számos mászó és serpa szenvedett fagyhalált, illetve sok volt a mentés.

Szerinte egyébként nem ez volt a megfelelő év az Everest oxigénpalack nélküli meghódítására, mert ennyire még sosem volt hideg a hegyen, a szél pedig mindig jobban fújt, mint azt az előrejelzés mutatta. Azt is hozzátette, hogy idén szokatlanul sok serpa és hegymászó szenvedett fagyási sérüléseket, és túl sok embert kellett megmenteni a hegyről. Az idei mászószezon egyébként már tizenkét halálos áldozatot követelt, Suhajdával együtt pedig öt embert tartanak eltűntként nyilván.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!