Már 12 halálos áldozata van az idei mászószezonnak a Mount Everesten

2023. május 26. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei hegymászószezonban eddig összesen tizenketten haltak meg a Mount Everesten azzal a kanadai hegymászóval együtt, aki május 25-én halt meg a hegy III-as táborában, írja a The Himalayan Times a hatóságok közlése alapján. Két nepáli és három külföldi hegymászót pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván, egyikük a magyar Suhajda Szilárd.

Az Explorersweb című kanadai hegymászóportál szerint az Everest halálos áldozatainak száma megközelíti az eddigi legmagasabbat. A portál szerint 2014 volt a legfeketébb év az Everesten, akkor haltak meg a legtöbben, miután egy lavina 15 nepáli munkást ölt meg a Khumbu-jégesésen, és további ketten haltak meg egészségügyi okokból. A mostani számok közelítenek ehhez.

A kanadai Petrus Albertain Swart, a Madison Mountaineering expedíció tagja volt, a IV. tábor felett lett rosszul, miután magaslati betegséget kapott a csúcsra való feljutás közben. Az alaptáborból származó források szerint a férfinak segítettek leereszkedni, de a III. táborba vezető úton meghalt.

A Himalayan Times ír arról is, hogy a múlt héten egy 33 éves süketnéma, malajziai hegymászó is eltűnt a hegyen, míg egy indiai szingapúri hegymászó a Mount Everest 8500 méteres magasságából tűnt el. Utóbbi valószínűleg lezuhant 8500 méterről a tibeti oldalra, de az expedíció szervezői szerint még mindig folynak az erőfeszítések az eltűnt hegymászó keresésére.

A lap ír Suhajda Szilárd magyar hegymászóról is, őt is eltűntként tartják nyilván, körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látták utoljára. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta, felesége szerint kicsi az esélye, hogy még életben van.

Suhajda Szilárd május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt klasszikus alpin stílusban tervezte, oxigénpalack és a mászását segítő serpák nélkül. Ilyen teljesítményre korábban egyik magyar mászó sem volt képes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!