Erdoğan ellenfelén gúnyolódó győzelmi beszédet mondott, az ellenzéki jelölt azt ígérte, tovább küzd a demokráciáért

2023. május 28. – 21:49

Erdoğan ellenfelén gúnyolódó győzelmi beszédet mondott, az ellenzéki jelölt azt ígérte, tovább küzd a demokráciáért
Tayyip Erdogan török elnök győzelmi beszéde után az elnöki palotában, Ankarában, mellette felesége, Ermine Erdogan – Fotó: Umit Bektas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb választási tanács szinte az összes szavazat megszámolása után bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdoğan regnáló elnök 52,1 százalékkal megnyerte a török elnökválasztás vasárnapi második fordulóját, a hat párt által támogatott ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu 47,9 százalékot ért el. Így hivatalossá vált, hogy Erdoğan további öt évig vezeti majd az országot. Az eredményekről itt írtunk bővebben.

Erdoğan még a számolás befejezése előtt beszédet intézett híveihez pártjának isztambuli székháza előtt, ahol bejelentette győzelmét.

„Mi fogjuk irányítani az országot az elkövetkező öt évben” – mondta éljenző támogatóinak egy kampánybusz tetejéről. „Adja Isten, hogy méltók legyünk a bizalmatokra, ahogyan az elmúlt 21 évben is azok voltunk”.

Erdoğan azzal folytatta, hogy az ország mind a 85 millió állampolgára győztese a május 14-én és május 28-án tartott választásoknak. Ezzel a győzelemmel megnyílt a török évszázad ajtaja, tette hozzá, majd odaszúrt Kılıçdaroğlunak is, akit szerinte el fognak számoltatni azért, mert pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP), rosszabbul szerepelt a felmérésekhez képest: „Pá-pá, Kemál” – gúnyolódott riválisával.

Erdoğan győzelmét ünneplő tömeg Ankarában 2023. május 28-án – Fotó: Huszti István / Telex
Erdoğan győzelmét ünneplő tömeg Ankarában 2023. május 28-án – Fotó: Huszti István / Telex

Erdoğan ezután visszatért kampányának egyik kedvenc témájához is, azzal vádolva az ellenzéki pártokat, hogy LMBT-párti politikát visznek.

Erdoğan aztán órákkal később, késő este az ankarai elnöki palotánál összegyűlt támogatói előtt azt mondta, a választók nem hoztak szégyent a kormánypárti szövetségre. „Ezt az utat együtt jártuk végig. Éjjel-nappal dolgoztunk, és ti újra ránk bíztátok ezt a feladatot.”

Az elnök azzal folytatta, hogy nem fogja kiengedni Selahattin Demirtaş kurd vezetőt a börtönből. A HDP kurd párt elnöke 2016 óta ül börtönben terrorizmus vádja miatt, az idei választásokon pedig a HDP Kılıçdaroğlut támogatta.

Erdoğan ezután arról beszélt, hogy kormánya minden idejét és energiáját arra fogja fordítani, hogy a választások után eredményeket produkáljon. Ezek között prioritást fog élvezni a február eleji földrengés sújtotta régiók újraépítése: „Szívünk és kezünk továbbra is a földrengés sújtotta térséggel lesz.”

Tayyip Erdogan török elnök támogatói az elnöki palota előtt Ankarában, Törökországban 2023. május 28-án – Fotó: Presidential Press Office / Reuters
Tayyip Erdogan török elnök támogatói az elnöki palota előtt Ankarában, Törökországban 2023. május 28-án – Fotó: Presidential Press Office / Reuters

Az elnök azt is megígérte, csökkenteni fogják az országban dúló rekordmagasságban is járt inflációt. „A kamatláb 8,5 százalék, az infláció is csökkenni fog, majd meglátjátok”. Erdoğan azzal zárta beszédét, hogy további egymillió szír menekültnek biztosítja a hazatérését.

Végül pedig a BBC szerint azt is mondta, hogy hétfőn lesz az 570. évfordulója annak, hogy az Oszmán Birodalom elfoglalta Isztambult (akkor még Konstantinápolyt). Szerinte ez fordulópont volt a történelemben, és azt reméli, hogy a mostani választások is hasonló fordulópontok lesznek.

Az Erdoğan két beszéde közötti időben Kılıçdaroğlu is kiállt támogatói elé, ám nyíltan nem ismerte el a vereséget, és nem is mondott le. Ehelyett azt ígérte, folytatja a harcot a török demokráciért, és erre kérte híveit is. Szerinte a választás megmutatta, a török nép változást szeretne az általa tekintélyelvűnek nevezett kormányban.

Az ellenzéki jelölt emellett az elmúlt évek legigazságtalanabbjaként jellemezte a választási folyamatot. „Az állam minden eszközét egy politikai párt javára mozgósították, és egyetlen ember lábai elé helyezték”, mondta, majd megköszönte támogatóinak, hogy harcoltak a szerinte erkölcstelen és törvénytelen nyomásgyakorlás ellen.

A CHP vezetője szerint az emberek akarata az önkényuralmi rendszer megváltoztatására minden nyomás ellenére megjelent, ők pedig a harc élén fognak állni, ameddig a valódi demokrácia el nem érkezik az országba.

Kemal Kılıçdaroğlu a legnagyobb ellenzéki szövetség elnökjelöltje beszédét követően a CHP ankarai székházában 2023. május 28-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP
Kemal Kılıçdaroğlu a legnagyobb ellenzéki szövetség elnökjelöltje beszédét követően a CHP ankarai székházában 2023. május 28-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP

„Igazán szomorú az országra váró nehézségek miatt vagyok” fejezte be beszédét, kiemelve, hogy rendkívül nehéz idők várnak Törökországra, majd megköszönte a rá szavazó 25 milió török támogatását.

Megszólalt az első fordulóban harmadik helyen végzett Sinan Oğan is, aki híveit Erdoğan támogatására szólította fel a második fordulóban. Az ultranacionalista politikus Twitteren közölte, hogy az elnökválasztási folyamat lezárult, kijelentette, hogy „a török nacionalisták, a kemalisták, és a török nemzet” lett a választás nyertese, illetve megköszönte támogatóinak, hogy a második fordulóban Törökország stabilitására szavaztak.

A második forduló előtt írt elemzéseinket itt és itt olvashatják el. A Telex munkatársai a május 14-i török választások idején Isztambulból és Ankarából is a helyszínről jelentkeztek. Az elnökválasztás május 28-i, vasárnapi második fordulójáról is a helyszínről tudósítanak a hétvégén munkatársaink, szavazóköri helyszíni riportunkat itt olvashatják el. A török választásokról szóló összes cikkünk itt böngészhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!