Wagner-vezér: Az ukrán hadsereg magasan képzett, jól szervezett, a világ egyik legerősebbje

2023. május 24. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője kedden Konsztantyin Dolgov Moszkva-barát orosz bloggernek adott interjút – írja a CNN. A Wagner-vezér az interjúban arról beszélt, a zsoldosserege a legjobb hadsereg a világon, de az ukrán sereg is a világ egyik legerősebbje.

Prigozsin szerint az ukránok „rendkívül jól szervezettek, magasan képzettek és a hírszerzésük a legmagasabb szinten van, bármilyen katonai rendszert képesek ugyanolyan sikerrel működtetni, legyen az szovjet vagy NATO-rendszer”.

„Most már a saját tapasztalataim alapján is meg tudom ítélni, tudom, hogyan harcolnak a különböző országok” – mondta.

„Ma a Wagner-csoport a világ legjobb hadserege, és utána persze azt kell mondanom, hogy az orosz hadseregnek kellene következnie – hogy politikailag korrekt legyek –, de úgy gondolom, hogy az ukránok ma a világ egyik legerősebb hadserege” – jelentette ki a legjelentősebb orosz magánhadsereg vezetője.

Prigozsin a múltban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, többek között a hónap elején, amikor az orosz védelmi vezetőket hibáztatta a Wagner „több tízezer” áldozatáért, mert nem kaptak elégséges mennyiségű lőszer-utánpótlást. A katonai vezető akkor nyilvánosan azzal fenyegetőzött: kivonja zsoldosait a Bahmut környéki területről, ahol az orosz offenzíva élén állnak, ha nem kapják meg a szükséges lőszereket. Nem sokkal később azzal is megvádolta az orosz hadsereg felsővezetőit, hogy stratégiai hibákat követtek el Bahmutnál, és ezzel sebezhetővé tették a magánhadseregét.

A Wagner-csoport az ukrajnai invázió kezdete óta a konfliktus egyik legfontosabb tényezője, a zsoldossereg hónapok óta Bahmut ostromában játszik kulcsszerepet. A korábban Putyin eddig legszorosabb szövetségesének számító orosz oligarcha az elhúzódó harcok miatt egyre élesebb kritikákat fogalmaz meg az orosz hadsereggel kapcsolatban.

A keddi interjúban Prigozsin azt is elismerte, hogy

Oroszország nem sok sikert ért el az Ukrajna „demilitarizálására” irányuló törekvéseiben.

„A különleges katonai művelet kezdetén mondjuk 500 tankjuk volt az ukránoknak, most pedig 5000 tankjuk van. Akkor csak 20 000 emberük tudott harcolni, most 400 000. Tehát hogyan is demilitarizáltuk Ukrajnát? Nagyon úgy néz ki, mintha fordítva tettük volna, militarizáltuk” – magyarázta.

A Wagner-csoport hétvégén jelentette be, hogy elfoglalták Bahmutot (az ukrán védelmi minisztérium ezt tagadja), és május 25-én elhagyják a várost, hogy pihenjenek és további kiképzéseken essenek át. A CNN szerint a zsoldossereg csak a város egyes területeit foglalta el, a további harcokat pedig az orosz hadseregre bízzák.

Prigozsin a hétfői belgorodi támadásokra is kitért (az Ukrajnával határos orosz régióban harcok törtek ki, több száz embert kellett evakuálni a térségből). „Az orosz önkéntes alakulat csoportjai szégyentelenül behatolnak a Belgorod területére”, mondta, majd hozzátette:

„az orosz védelmi erők pedig egyáltalán nem álltak készen arra, hogy bármilyen formában ellenálljanak nekik”.

A Wagner-csoport vezetője ezzel a kijelentéssel is eltért a Kreml hivatalos narratívájáról. Hiába vállalta ugyanis magukra a támadást egy Putyin-ellenes orosz milícia tagjai, Oroszország továbbra is Kijevet okolja a támadásokért.

A jelek szerint a Wagner-csoport vezetője nemcsak szavakban, de tettekben is támogatta volna az ukrán hadsereget. A Washington Post május közepén kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumok alapján azt írta, Prigozsin januárban azt is felajánlotta az ukrán kormánynak, hogy elárulja az orosz csapatok helyzetét, cserébe azért, hogy Ukrajna kivonja katonáit abból a térségből, ahol a Wagner emberei vannak. A lap szerint Ukrajna elutasította az ajánlatot.

A Jevgenyij Prigozsinről szóló portrénk itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!