Az orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport alapítója felajánlotta: felfedik az orosz csapatok helyét Ukrajnának

2023. május 15. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője felajánlotta az ukrán kormánynak, hogy elárulja az orosz csapatok helyzetét – írta vasárnap a Washington Post kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumok alapján.

A Wagner katonái a véres bahmuti orosz offenzíva első vonalaiban harcoltak. Cserébe azért, hogy Ukrajna kivonja katonáit abból a térségből, ahol a Wagner emberei vannak, Prigozsin januárban felajánlotta, hogy közli hírszerző szolgálatával az orosz erők pozícióit. A lap szerint Ukrajna elutasította az ajánlatot, amely Prigozsin ukrán titkosszolgálattal ápolt kapcsolatain keresztül érkezett Kijevbe.

A Post felidézi: Prigozsin, aki Putyin orosz elnök közeli szövetségese, de szerepvállalása rendszeresen okoz feszültséget a Kremlben, nyilvánosan azzal fenyegetőzött: kivonja zsoldosait a Bakhmut környéki területről, ahol az orosz offenzíva élén állnak, ha nem kapják meg a nagyon szükséges lőszert. Kedden egy hangüzenetben viszont azt mondta, őt és embereit árulóknak tekintenék, ha elhagynák a területet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!