Megint orosz lőszerhiányról beszél a Wagner-csoport vezetője

2023. május 1. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz katonai magáncég vezetője azzal fenyegetőzött, hogy kivonja zsoldosait a körülzárt Bahmut városából, ha nem kapnak több lőszert a harc folytatásához, írja a CNN. Prigozsinnal a WarGonzo álnéven blogoló Szemjon Pegov nevű, Kreml-barát blogger készített interjút. Prigozsin azzal vádolta az orosz fegyverbeszerzésért felelős személyeket, köztük Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy „nem adnak több lőszert”.

„Azzal a kéréssel fordulok Szergej Sojguhoz, hogy azonnal adjon ki lőszert. Ha ezt most megtagadják... szükségesnek tartom, hogy tájékoztassam a főparancsnokot a fennálló problémákról, és döntsön arról, hogy a jelenlegi lőszerhiányra való tekintettel továbbra is lehetséges-e az egységek állomásoztatása Bahmut településen” – mondta Prigozsin. A Wagner vezetője ezután két kérdést tett fel: „Folytatjuk a támadásokat vagy sem? Maradunk vagy elmegyünk?” Prigozsin szerint a készleteik már csak napokra, nem pedig hetekre elegendőek, de megesküdött rá, hogy az utolsó lőszerig védik Bahmutot, amelynek nagy részét mostanra elfoglalták. Egy másik interjúban Prigozsin arról beszélt, hogy ötször kisebbek lettek volna a veszteségeik, ha több lőszert kapnak.

Rácz András elemző, a Német Külpolitikai Társaság tagja a Telexnek nemrég azt mondta: a Nyugat általában félreérti Prigozsint, aki nagyon ködösen, kétértelműen szokott fogalmazni, metaforikusan beszél, és rengeteg olyan jellegű fordulatot használ, mint amiket az ezópusi mesékben látunk: amikor barátról beszél, akkor ellenséget ért alatta, amikor védekezésről beszél, akkor támadást. Az orosz hadsereg vezetését gyakran bíráló Prigozsin korábban sem a háború befejezésére szólított fel, hanem valójában azt szorgalmazta, amit eddig is: Oroszország fordítson még több erőforrást a háborúra, nevezze végre háborúnak a háborút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!