EU Observer: Magyarország blokkolja, hogy feketelistára kerüljenek az orosz disszidenst 25 év fegyházra ítélő tisztviselők

2023. május 22. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az EUObserver uniós diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy egy szélesebb körű vita részeként Magyarország blokkolja az orosz disszidens Vlagyimir Kara-Murzát elítélő tisztviselőkkel szembeni uniós szankciókat. A lap szerint ennek a vitának része, hogy Ukrajna a hónap elején a „háború szponzorának” minősítette az OTP Bankot, Kijev szerint ugyanis azzal, hogy az OTP oroszországi fiókjai kedvezményes hiteleket nyújtanak az orosz hadseregnek, a papírjaikban elismerik az ukrajnai régiók orosz annektálását.

Az EU Observernek nyilatkozó diplomaták szerint az uniós külügyminiszterek hétfőn már véglegesítették volna a szankciókat Brüsszelben, Magyarország azonban blokkolja a folyamatot, szerintük „dühös” tiltakozásul amiatt, hogy Ukrajna a hónap elején „háború szponzorának” minősítette az OTP Bankot, ami megbélyegzi nemzetközi hírnevét.

Ahogy arról korábban írtunk, Kína és az OTP ügye kiverte a biztosítékot a magyar kormánynál, Szijjártó szerint egyre ellenségesebb velünk Ukrajna. A magyar bank ügyéről is beszélt a hétfői külügyminiszteri ülés közben.

„25 év, ez a legmagasabb értékelés, amit kaphatok, ezek szerint valamit jól csináltam” – így kommentálta saját fegyházbüntetését Vlagyimir Kara-Murza, akit a múlt héten ítélt el hazaárulásért egy orosz bíróság.

Az ítélet még nem jogerős, de így is példátlanul súlyos, még annak ismeretében is, hogy a hatalom egyre keményebben lép fel azokkal szemben, akik kritizálják a Kremlt, és háborúnak nevezik az Ukrajna ellen indított, hivatalosan csak különleges katonai műveletként említhető háborút. Ehhez politikusnak, közéleti személynek sem kell lenni, elég lehet egy gyerekrajz is az iskolából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!