25 év börtönre ítéltek egy Kreml-kritikus ellenzéki újságírót Oroszországban

2023. április 17. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna megtámadása ellen emelt szót többször is a Kremllel szemben Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki újságíró, akit 2022 áprilisában vettek őrizetbe, majd az orosz vezetést bíráló külföldi közszereplései miatt hazaárulással vádolták meg. Kara-Murza ügyében hétfőn hozott ítéletet egy moszkvai bíróság, mely 25 évet szabott ki az újságíróra.

A háromgyerekes, orosz és brit állampolgárságú férfi a Cambridge-i Egyetemen tanult korábban. A Guardian cikke szerint a Kara-Murza elleni ítélet az eddigi leghosszabb azok sorában, amit Putyin politikai ellenfelei kaptak. A bíróság előtt tett utolsó, múlt heti beszédében Kara-Murza azt mondta: mindenben kitart az általa elmondottak mellett.„Csak egy dologért hibáztatom magam” – mondta a 41 éves férfi, és úgy folytatta: „Nem sikerült eléggé meggyőznöm honfitársaimat és a demokratikus országok politikusait arról a veszélyről, amelyet a Kreml jelenlegi rendszere jelent Oroszország és a világ számára”, írja a Guardian.

Kara-Murza nyilvános rendezvényeken bírálta az orosz vezetést Lisszabonban, Helsinkiben és Washingtonban – emiatt emeltek vádat ellene Oroszországban. Az orosz hatóságok úgy vélik, a publicista „hosszabb ideje együttműködött a NATO-tagországokkal”.

Gorbacsov halála után még inkább bekeményített a Kreml a sajtóval és az ellenzékkel szemben: Beszüntetett lapok, gyerekrajzverseny elleni tiltakozás miatt többéves börtönbüntetés, a háborút háborúnak nevező nyilatkozatok vagy külföldi névjegykártyák birtoklása miatti letartóztatások, miniszteri szinten lehazaárulózott művészek – Oroszországban a sajtó- és a szólásszabadság mostani, jelentősen csorbult helyzetét itt mutattuk be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!