Felmondta hosszú távú gázszerződését Finnország a Gazprommal

2023. május 22. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Felbontotta hosszú távú gázszerződését Finnország a Gazprommal, miután az orosz energiavállalat tavaly áprilisban kikötötte, hogy euró helyett rubelben fizessenek a finnek a gázért.

Erre nem volt hajlandó a Gasum finn állami energiavállalat, ami miatt más vitás pontokkal együtt nemzetközi választottbíróság elé vitték az ügyet. A bíróság tavaly novemberi ítélete szerint a Gasum nem köteles rubelben fizetni a gázért, hiszen nem erről szerződtek korábban az orosz féllel – viszont elrendelték, hogy a finnek tovább tárgyaljanak a Gazprommal az ügy rendezése érdekében.

A tárgyalások viszont nem oldották fel az ügyet a bíróság által meghatározott időponton belül, a patthelyzet miatt pedig a Gasum hétfőn felmondta a Gazprom Exporttal között hosszú távú földgázszállítási szerződését. Erről mind a finn, mind az orosz fél ugyanazt a közleményt adta ki, a két cég pedig tovább tárgyal a szerződés felszámolásának részleteiről.

A finnek felé egyébként már tavaly május óta leállította a vezetékes gázszállításokat Oroszország. Az LNG-szállítások viszont zavartalanul folytak tovább, az arról szóló szerződés pedig a Gasum és a Gazprom között továbbra is érvényben marad.

Finnország lépése egyébként jól illeszkedik abba az európai trendbe, ami szerint egyre több ország csökkenti energiafüggőségét a háborús Oroszországtól. Ebből a szempontból is Magyarország kilóg a sorból, ugyanis az energiaforrások diverzifikálása helyett a kormány úgy döntött, meghosszabbítja a gázszerződéseit Oroszországgal, ezt pedig heves Amerika-ellenes nyilatkozatok körében jelentette be Szijjártó Péter.

A diplomácia helyett harctéri modorban kommunikáló külügyminiszter oroszpártisággal vádolható politikája már feltűnt több szövetségesünknek, köztük Lengyelországnak is. A Direkt36 nemrég részletes cikkben számolt be arról, hogyan került történelmi mélypontra többek között Szijjártónak is köszönhetően a lengyel-magyar barátság.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!