Szijjártó: David Pressman háborús propagandából jeles

2023. május 5. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok jól láthatóan megpróbálja Magyarországot belenyomni a háborús táborba, de hazánk a globális békepárti többséghez tartozik – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint David Pressman budapesti amerikai nagykövet háborús propagandából jeles.

Az elmúlt napokban hosszabb vidéki látogatást tett David Pressman. Az útra újságírók is elkísérték, a Telexen is beszámoltunk róla. A nagykövet szerdán, az ukrán határ mellett találkozott menekültekkel és segélymunkásokkal, ahol arról beszélt,

„Magyarországon sajnálatos módon buzgón beszélnek egy bizonyos álkultúrharcról. Ugyanakkor a szomszédban valódi háború zajlik, ahol ezrek halnak meg Vlagyimir Putyin agresszív háborújában”.

Pressman azt is megjegyezte, Szijjártó Péter a háború kezdete óta öt alkalommal járt Oroszországban, hogy energetikai ügyekről tárgyaljon, de közben Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel egyszer sem ült le beszélni, és míg más országok az orosz energiától való függetlenedés mellett döntenek, addig Magyarország megerősíti a Gazprommal való kapcsolatát.

Erre reagált pénteken Szijjártó Péter. Azt mondta:

„Szeretném világossá tenni, a nagykövet, az nagykövet, és nem helytartó. Én legalábbis azért küldök nagyköveteket más országokban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél.”

„Azt értjük, hogy Pressman nagykövet úr szerint nekünk a háborúval kéne foglalkoznunk. Tehát háborús propagandából jeles. Ez látszik a plakátokon, ez látszik a nyilatkozataiban is, háborús propagandából jeles. De mi ebből nem kérünk, mert mi nem a háborúval akarunk foglalkozni, hanem a békével. Mi nem háborút akarunk, hanem békét akarunk” – folytatta. „Értjük, hogy az amerikaiak megpróbálnak minket belenyomni a háborús propagandába, értjük, hogy megpróbálnak minket belenyomni a háborús táborba, de mi a béketáborhoz tartozunk” – mondta.

Szijjártó szerint életeket menteni csak békével lehet, a háborús propagandával csak az áldozatok számát növelik.

Szijjártó Péter az orosz gázszállítási szerződéssel kapcsolatban azt mondta, az ellátás biztosított és az is lesz.

„Ami az árat illeti, látom, hogy az ellenzéki oldal hemzseg földgázügyi szakértőktől. A helyzet az, hogy anélkül, hogy elárulnék bármi olyat, amit üzleti titoknak neveznek, azt mindenképpen nyugodtan el tudom mondani, hogy a világpiaci árak alakulása mindig kéthónapos csúszással jelentkezik az árformula alapján a Magyarország által fizetendő árban. Úgyhogy nyugalom, ha lefele megy a földgáz ára a világpiacon, akkor az általunk fizetendő ár is lefele megy” – mondta.

A tavaly szeptember óta hivatalban lévő Pressman nem először kritizálja a magyar kormányt nyíltan, sőt, állandó vitában áll a magyar kormánnyal és Szijjártó Péterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!