Reynders: Az igazságügyi csomag megszavazása mellett is vannak még feladatok az eurómilliárdokért

2023. május 3. – 11:45

Reynders: Az igazságügyi csomag megszavazása mellett is vannak még feladatok az eurómilliárdokért
Didier Reynders igazságügyi biztos – Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlés szerdán szavazta meg az igazságügyi csomagot, amelyet az Európai Bizottság kért, de a jogérvényesítésért felelős EU-biztos egy nappal korábban arra figyelmeztetett, hogy még lesznek feladatai a kormánynak. Didier Reynders kedden arról beszélt a Szabad Európa brüsszeli tudósítójának, hogy nem csak azt fogják megvárni, amíg a jogszabály hatályba lép, de több, vele tartalmilag összefüggő intézkedés végrehajtását is látni szeretnék, mielőtt cserébe feloldanák uniós támogatások befagyasztását.

Az igazságügyi hiányosságok „horizontális feltételként” önmagukban szinte teljesen blokkolják 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatás kifizetését. Ugyan az összeg egy részét más okokból sem kaphatja meg a költségvetés, de a megállapodás erről a feltételről körülbelül 13 milliárd eurót (nagyjából 4900 milliárd forintot) szabadíthatna fel.

Az igazságügyi feltételek a 27 „szupermérföldkőnek” is részei, amelyek az uniós költségvetésen felüli helyreállítási alap vissza nem térítendő, 5,8 milliárd eurós (mintegy 2200 milliárd forintnyi) részének kifizetését blokkolják.

Az uniós feltételek szerint meg kell erősíteni

  • a független igazságszolgáltatási felügyeleti jogkört nevében viselő Országos Bírói Tanács (OBT) szerepét és hatásköreit;
  • valamint a kúriai – azaz a korábbi legfelsőbb bírósági – bírók függetlenségét, hogy védettebbek legyenek a politikai befolyásolástól.
  • Meg kell szüntetni a hatóságok lehetőségét, hogy jogerős ítéleteket támadhassanak meg az Alkotmánybíróságon;
  • valamint az – Európai Unió Bíróságának korábbi ítélete alapján uniós jogot sértő – akadályokat, hogy a magyar bírók az uniós törvényszékhez forduljanak, ha úgy látják, nincs összhangban a magyar és az uniós jog.

A kormány januárban bocsátotta társadalmi egyeztetésre az első reformjavaslatát, de ezzel az érintett OBT és a kiszivárgott információk alapján az Európai Bizottság sem volt elégedett. Varga Judit április 24-én jelentette be, hogy „technikai megállapodást” kötöttek a javaslat véglegesnek szánt változatáról az Európai Bizottsággal, de a testület óvatosabban fogalmazott. A javaslatot még jóvá kell hagynia az összes biztosból és a bizottsági elnökből álló „kollégiumnak”.

Didier Reynders kedden elmondta, hogy addig nem kerül az ügy a biztosok elé, amíg a jogszabály hatályba lép. Emellett több, vele tartalmilag összefüggő intézkedés végrehajtását is látni szeretnék, mint például az ítélkezési ügyek elosztásának gyakorlata a Kúriánál, vagy az Országos Bírósági Tanács működéséhez szükséges költségvetés biztosítása. A biztos szerint június végéig, július elejéig rendezhetik a még nyitott kérdéseket, és legkorábban csak ezután vitatná meg a kollégium a magyar igazságszolgáltatási csomagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!